Flavonoitler tahrip edici oksijenden ari radikalleri tutar. Reaktif oksijen türleri (ROS) olarak bilinir. Serbest radikallerin bol olması hücrenin tüm bileşenleri, proteinler, yağlar, DNA dahil olmak üzere kalp hastalığı, şeker hastalığı ve çarpıntı gibi birçok kronik hastalıkların gelişmemesine katkıda bulunur. Birçok hastalık atardamar duvarlarında oksitleyici stres ve iltihaplanma ile ilgilidir. Bu şartlara en az neden olan narinciye veya portakal suyu gibi içecekler veya gıdalar alınmalıdır.

Çalışmalar göstermiştir ki 300 kalori glikoz, reaktif oksijen türleri (ROS) artışına ve diğer ön iltihaplanmaya neden olurken aynı kaloride portakal suyu tüketildiği zaman ROS’da ve iltihaplanmada artış olmadığı gözlenmiştir. Bunun nedeni portakal suyu içinde bulunan flavonoitlerin, C vitamininin veya fructosların ROS oluşumunu bastırdığı bilinmektedir. İlave yapılan çalışmalar göstermiştir ki ne C vitamini nede fructoslar oksijenden ari radikalleri engellemektedir. Bununla beraber portakal suyu içinde bulunan hesperetin ve naringenin gibi iki tür flavonoitler ROS oluşumunu sırasıyla %52 ve %77 engellemektedir.

Diabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmaya göre ROS ve iltihaplanmadan dolayı stresler önemli oranda artmaktadır. Atherosclerosis’in gelişmesine yardım etmektedir. Dolayısı ile okside etme ve iltihaplanma stresini azaltan veya artırmayan portakal/ portakal suyu gibi içecekleri veya yiyeceklerin seçimi oldukça önemlidir

Portakal suyu şeker içermesine rağmen sağlık için çok faydalı bir içecektir. Buffalo Üniversitesinde yapılan çalışmalar bunu göstermiştir. Bu çalışmaya göre portakal suyu içinde bulunan flavonoitler oksijenden ari radikalleri, keza reaktif oksijen türleri (ROS), bastırmaktadır.
İnsan vücudunda ROS üremesi doğal bir işlemdir. Normal şartlar altında vücutta anti oksidant defansları ile

ROS’lar arasında bir denge vardır. Yaşlanma, sigara içilmesi, hava kirliliği, güneş ışığına maruz kalma ve yüksek şiddette eksersiz gibi faktörler, ROS’un güçlenmesi yönünde dengeyi bozmaktadır ve oksitleyici stresler meydana getirmektedir. Vücutta ROS seviyesini dengede tutmak için günde en az bir bardak portakal suyu içmemiz gereklidir. Flavonoitler, kanser hücrelerinin öldürülmesine ve tümör istilasını engellemeye yardımcı olan mekanizmaları harekete geçirebilir.

Turunçgiller sağlık için faydalı olduğu inanılan flavonoitler içerir. Aç karnına portakal suyu içildiği zaman mevcut gastro-intestinal şartlarını kötüleştirir ve hafif ve geçici mide bozunmasına neden olabilir. Sitrik asitten dolayı taze %100 portakal suyunun pH’ı yaklaşık olarak 3.5 dır

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top