Potasyum içeren gıdalar
Potasyum hücrelerdeki akışkanlığın ve elektrolitin korunması için önemlidir. Sinir impulseleri göndermede yardımcı olur. Kas büzülmesine yardımcı olur ve metabolizma esnasında proteinden, yağdan, karbon hidratlardan enerji temininde yardımcı olur.

Hamilelik esnasında kan basıncı %50 kadar genişlediği için anne adayları denge halinde ektra akışkanlığı sağlamak için daha fazla eletrolitlere (potasyum gibi) ihtiyaç vardır.
Potasyum alınması ile orta yaş grubu kadınlar ile yaşlı erkekler ve bayanların kemiklerinin sağlıklı kalmasına olumlu etkide bulunur.

Araştırmalara göre potasyum kardiovaskular sağlığımızda önemli rol oynar. Kan basıncında küçük fark, kardiovaskular riskinde büyük farka neden olmaktadır. Yeterli miktarda potasyum alınması kan basıncını düşürmeye ve çarpıntı riskini azaltmaya yardımcı olur. Kanımızda optimum seviyede potasyum olması atardamarları güçlendirmeye yardımcı olur.

Yüksek kan basıncı ve vuruntu riskini azaltmak için sodyum oranı düşük fakat potasyum oranı yüksek yiyecek ve içeceklere yönelmek gereklidir. Yüksek kan basıncı veya hiper tansiyon kalp hastalığı için en önemli risk faktörlerinden biridir.

Yüksek kan basıncı sessiz öldürücü olarak bilinir. Potasyum bakımından zengin yiyecekler yendiği zaman sağlıklı kalınabilir. Potasyum bakımından zengin sebze veya meyve/meyve suyu alındığı zaman yüksek kan basıncı ve çarpıntı riskinin azaldığı görülmüştür.

Her gün bir bardak (0.23 litre) %100 portakal suyu alınması potasyumdan dolayı yüksek kan basıncını ve çarpıntı riskini %6 azaltır.
Bir bardak (0.227 kg) %100 portakal suyu 450 mgr potasyum içerir. Bu da günlük potasyum ihtiyacımızın %13’ni sağlar. Bir kişinin yiyecek ve içecek yolu ile ortalama günde 3700 mg potasyum alması gerekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top