Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler,Sağlıklı Yemek Pişirme Önerileri
Sağlıklı Yemek Pişirmenin
Püf Noktaları
Sağlıklı Yemek Pişirmenin Püf Noktaları
Sağlıklı Yemek Pişirmek,Sağlıklı Yemek Pişirme Yöntemleri,Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri, Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler,Sağlıklı Yemek Pişirme Önerileri
Yemek pişirmek hem büyük keyif, hem de önemli bir sanattır. Yemekler vücudumuzun ihtiyacı olan kalori ve pek çok vitamin minerali içeren besinlerdir. Bu sebeple yemek pişirirken sağlıklı yemek pişirmek konusunda önerleri dikkate almak gerekir. Çünkü, yemeği eğer doğru teknik ile pişirmezseniz, fayda yerine zarar verebilir.. Bu makalemizde sizlere sağlıklı yemek pişirme teknikleri konusunda bilgiler vermek istiyoruz.

Sağlıklı Yemek Pişirmek,Sağlıklı Yemek Pişirme Yöntemleri,Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri, Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler,Sağlıklı Yemek Pişirme Önerileri

* Sebze ve Meyveleri Çok Fazla Şiddetle Akan Suyun Altında Yıkamayın : Bu işlem oldukça yanlış bir işlemdir. Çünkü, pek çok sebze ve meyvede bulunan vitaminer suda çözünür. Çok şiddetli akan suda bu sebze ve meyveleri yıkamak, ya da uzun süre suyun içerisinde bekletmek,meyve ve sebzenin yüzeyinde oksijen kaynıa sebep olacağında, besin değeri düşer. 
Sebze ve Meyveleri Doğramadan Bir Bütün Olarak Yıkayın ve Suda Bekletin :
Bir diğer önemli konu ise, sebze ve meyvelerin yıkanırken bütün olmasıdır. Doğrayıp yıkadıınızda vitamin değeri oldukça düşer. Bu sebzeleri pişiriken de az miktarda su ile buharda işirme tekniği ile pişirin. Besin değerini bu şekilde korumuş olursunuz. 
Sebzeleri Pişirmeden Önce Elinizle Büyük Parçalar Halinde Koparın : Sebzeleri bıçakla doğaramak besin kaybının en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Mümkünse tahta bıçak kullanın. Ya da ellerinizle koparın. O sebeple sebzeleri pişirmeden hemen önce, elinizle büyük parçalar halinde kopararak pişirmeye hazırlayın.Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor.
Yemek Pişrken Tencerenin Kapağını Kapalı Tutun : Yemek pişiriken tencerenin kapağının kapalı tutulması, buhar kaybına neden olmayacağından, yemeğin pişme süresi kısalır.
Sebze ve Meyveleri Çiğ Tüketmek Daha Fadalıdır : Sebze ve meyveleri mümkün olduğu kadar çiğ tüketmelisiniz. Eğer çiğ olarak tüketmiyorsanız, pişirme küresini kısaltın. Sebze ve meyveler mümkün olduğunca diri kalacak şekilde pşirilmelidir. Bu sayede B ve C vitaminleri ısı yolu ile kaybolmayacaktır. Ispanak,  brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli lacaktır.
Sebzeleri Haşladığınız suyu Dökmeyin : Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin haşlama  sularını dökmeyin. Pişirme sularını çorbalara, yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın. Hem de farklı bir lezzet elde etmenin keyfini sürün.
Yemek Pişiriken Soda eklemeden Pişirin : Pek çok kişi, sebzelerin yeşil rengini korumak için yemeklerine soda ekleyerek pişirirler. Fakat yemeğe soda eklemek bazı vitaminlerin yok olmasına sebep olur.
Sebze ve Meyvelerin Yenilebilir kabuklarını Soymadan Tüketin : Sebzelerin me meyvelerin kabukları oldukça kıymetlidir. Bu sebeple soyulması gerekmiyor ise kabuklaı soymayın. Fakat İllede soymmak istiyorsanız ya da soyulması gerekiyor ise, mümkün mertebe ince soymaya özen gösterin. Çünkü, birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az olduğunu aklınızda çıkarmayın.
Yemek Pişirken Kullandığınız Pişirme Yağını Yakmayın : Yağın uzun süre sıya maruz kalması trans yağ olmasına sebep olur. Bildiğiniz gibi, trans yağlar da başta kanser hastalığı olmak üzere pek çok hastalığın sebeplerinden bir tanesidir. O sebeple özellikle yüksek ısıda kızartılan yüyecekler ve yemek yaparken soğanı ve sebzeleri kavurmak için kullandığımız teknikler sağlık açısından zararlıdır. Yapmanız gereken, yağ da dahil tüm besinleri ısıtmadan çiğ olarak sebzeleri pişirmektir. Tatlı Yaparken Şekeri En Son Ekleyin : Süt tatlıları yaparken, içerisine ekleyeceğiniz şekeri, tatlınızı pişirip ocaktan indirdikten sonra ekleyin. Bu şekilde sütün içerisinde protein kaybolmamış olacaktır.
Yoğurdun Suyunu Kesinlikle ve Kesinlikle Dökmeyin : Yoğurdun içerisinde biriken yeşil renkli su bol miktarda B12 vitamini içerir. B12 Vitamini hafıza zayıflı ve depresyona son derece faydalıdır. Eğer Yoğurdun suyunu ille de yoğurdun dışına almak isterseniz, ekmek veya poğaça mayalandırma, çorba yapma, veya ayran yaparken kullanma gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Sağlıklı Yemek Pişirmek,Sağlıklı Yemek Pişirme Yöntemleri,Sağlıklı Yemek Pişirme Teknikleri, Yemek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler,Sağlıklı Yemek Pişirme Önerileri

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top