Hamilelik Sırasında Vitaminlerin Önemi

Folik asitin gebelik sırasındaki en önemli rolü, Tıp dilinde Nöral Tüp Defekti olarak tanımlanan, bebeğin beyin ve omurgasının yeterli gelişemeyerek kapanması konusunda ortaya çıkan anomalilierin engellenmesine sağladığı büyük katkıdır. Yapılan bilimsel araştırmalar, gebelik öncesinde bir ay ve gebeliğin ilk on iki haftası boyunca her gün 400 mikro gram folik asit desteği almış olan annelerin, bebeklerinde Nöral tüp defekti rahatsızlığın yüksek oranda azaldığını belirlemektedir. Nöral tüp defekti rahatsızlığın ortaya çıkmasına tamamen engellemek mümkün olmasa da rahatsızlığın ortaya çıkma olasılığı, düzenli folik asit takviyesi alınarak azaltılabilmektedir.
Dünya sağlık örgütü ve çeşitli kadın kuruluşları Nöral tüp defekti rahatsızlığın önlenmesinde katkı sağlayan folik asitin, gebe kalma ihtimali olan ve hamile kalmış olan bayanların gebeliğin ilk üç ayı boyunca her gün 400 mikrogram folik asit takviyesi almaları konusunda yoğun çalışmalar yürütüyorlar.

Yeşil sebzelerde, mandalina, portakal gibi narenciye ürünlerinde, ülkemizde sık kullanılmamakla birlikte, esmer pirinçte bulunan folik asitler, bu tür sebze ve meyvelerin gebelikler sırasında sık tüketilmesi gerekmektedir. Ancak besinler yoluyla alınacak folik asit miktarının tam olarak belirlenememesini göz önünde bulundurarak, uzmanların tavsiye ettiği çeşitli haplar aracılığıyla, günlük folik asit takviyesi yapılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Daha önceki gebelikleri sırasında Nöral tüp defekti ve benzeri anomalilerin yaşanması, şeker hastalığına veya çölyak hastalığına sahip bir anne adayının, sağlıklı bayanlara göre günlük folik asit ihtiyacının çok daha fazla olduğu unutulmamalı ve bu tür hamileliklerin doktor mutlaka kontrolünde olması ilerlemesi gerektiği unutulmamalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top