YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM HEMŞİRESİ SEVGİLİ ASRIN VE MİNİK BEBEKLERİ:)
Asrın hemşire özel bir hastanenin Yeni doğan bebek yoğun bakım bölümünde hemşire.Mesleğinin en iyilerinden ve işinde çok başarılı. Ben de sizler için ona birkaç soru soracağım. Sizin de merak ettiklerinizi varsa yorum bırakırsanız mutlaka cevaplarız.
-Asrın'cım çok güzel ve zor bir işin var. En başta bizlere Yeni doğan bebek yoğun bakım hemşiresi ne yapar? Yoğun bakım hemşiresiyle yoğun bakım bebek hemşiresi arasında fark var mıdır? Anlatabilir misin?
Bebekler erken doğduğunda ya da sıkıntılı bir durum olduğunda bebek odasının içn de bulunan yoğun bakım bölümüne alınır. Burası biraz daha kompleks bir yerdir. Bebek odası hemşiresi olabilirsiniz, ama bebek yoğun bakım hemşiresi olmak biraz daha farklıdır.
-İşini seviyor musun? Zor mu?
İşimi çok seviyorum. Sabır ve dikkat gerektiriyor. Ben bebekleri çok sevdiğim için işimi de çok seviyorum.
-Kaç yıldır yapıyorsun?
4 yıldır
-Türkiye'de yada senin çalıştığın yeni doğan da kanguru bakımı yapılıyor mu? Ben çok inanıyorum ona..
Evet yapıyoruz. Bebeğin solunum sıkıntısı bittiğinde ve vital bulguları stabilleştiğinde anneyle bebeği kaynaştırıyoruz:)) Anneler bu bakımdan sonra sütü artıyor,bebeler de inanılır gibi değil ama sanki daha canlı oluyorlar. Babalar çok korkuyor. Onun için çok tercih etmeseler de ellerine dokunuyorlar.
-Anne için yararı var mı?
Kesinlikle. Duygusal açıdan çok iyi geliyor . Tabii ki bu da sütü çok olumlu etkiliyor.
-Bebek için yararı var mı?
Bebekte güven duygusunu arttırıyor.Annesinin kokusunu aldığında hatta küvozdeyken annesi bebeğiyle konuştuğunda , bebek canlanıyor. Gerçekten mucizevi bir şey anne ve bebeği arasındaki ilişki.
-Emzirme konusunda yaklaşımınız nasıl? Emzirme eğitimi veriyor musunuz?
Evet veriyoruz. İlk yarım saat için de annenin bebeğini emzirmesine yardımcı oluyoruz. Daha sonra da bebek her ağladığında her istediğinde emzirmesi için anneyi destekliyoruz.Eğer bebek uyursa 2-3 saat sonra uyandırıp mutlaka emzirmesini sağlıyoruz.İlk günler anne sütü için çok önemli, çok değerli. Bu günlerde bebek annesini ne kadar çok emerse, annenin sütü o kadar çok çoğalır, bebek de sarılık olmaz.
-Anne emziremiyor, bebeğini göğsüne tutturamıyor.O zaman bıkmadan usanmadan destek oluyor musunuz?
Kesinlikle. İlk başta psikolojik destek vermeye çalışıyoruz. Ardından da emzirme denemeleri yapıyoruz birlikte. İsterlerse taburcu olduklarında da bizi arayabileceklerini söylüyoruz.
-Bazı hastanelerde aile taburcu olmadan bebek bakımı hakkında eğitim veriliyor. Siz de veriyor musunuz?
Evet bizde veriyoruz. Evde işlerine yarayacak püf noktalarından bahsediyoruz. Tavsiyem çok sevimli olduğu için video kaydetmeleri. Sonra biraz deneyim kazandıklarında bu videoyu seyrederlerse o zaman neler hissettiklerini anımsarlar:))
-Taburcu olduktan sonra anneler sizi arayabiliyor mu?
Arıyorlar.Bu konuda anneleri biz taburcu olmadan da sıkıldıklarında, kafalarına bir şey takıldığında, destek olmamız için bizi arayabileceklerini söylüyoruz.
-Uzun dönem kuvoz de kalan bebeklerin aileleriyle ilişkinizi nasıl oluyor?
Neredeyse aile gibi oluyoruz.
Asrın'cım çok teşekkür ederim.. Senin gibi bir bebek hemşiresinin olması bebekler ve anneler için büyük şans..
0 yorum:
Yorum Gönder