Orta kulak iltihabi (otitis media) genellikle soguk alginligi gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarinin bir komplikasyonudur. Otitis media en sik 3 yas altindaki çocuklarda görülür. 3 yasin altindaki çocuklarin yaklasik %85′i en az bir defa ve bu çocuklarin da %50’si 2-3 defa orta kulak iltihabi geçirirler. Ister yuva ve kreslere devam etsinler ister evde bakilsinlar bu yas grubundaki çocuklarda otitis media’ya sik rastlanir.
Ancak bazi çocuklarda, diger çocuklara nazaran otitis media’ya yakalanma riski daha fazladir. Erkek çocuklarda, anne sütü içmeyen çocuklarda, yaninda sigara içilen ve sosyo-ekonomik seviyesi düsük olan çocuklarda hastaliga daha fazla rastlanir. Ilk 1 yasta otitis media geçiren çocuklarda tekrarlayan akut ve kronik hastalik meydana gelme riski artar. Birinci otitis media atagindan sonra, çocuklarin % 40′inda 4 hafta süreyle, % 10′unda da 3 ay süreyle orta kulaklarinda sivi (efüzyon) toplanir.
Sadece sik rastlanan bir hastalik oldugundan degil, beyine yayilarak menenjite ve beyin abselerine yol açtigindan ayrica isitme kayiplarina yol açacak sekilde orta kulakta sürekli sivi birikimine neden oldugundan dogru tani ve tedavi elzemdir. Belirtileri, orta kulaktaki enflamasyondur. Akut otitis media genellikle süpüratif ve pürülandir ancak baslangiçta seröz bir efüzyon da olabilir. Çocuk sürekli olarak aglar, kulagini çeker, atesi vardir, irritedir ve her zaman oldugu gibi iyi isitmez. Bu belirtilere bazen ishal, bulanti ve kusma da eklenir.
Otitis media bulasici bir hastalik degildir ancak otitis mediaya neden olan üst solunum yolu enfeksiyonlari bulasicidirlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlari enfekte bir kisinin damlaciklarina veya damlaciklarina maruz kalmis esyalara temas yolu ile bulasirlar.
Otitis media genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Tekrarlayan ataklari olan çocuklara bazi doktorlar otitis media’dan koruyucu antibiyotikler verirler. Kronik enfeksiyonu olan bazi çocuklar, orta kulaktaki sivinin drene edilmesi amaciyla tüp takilmasina ihtiyaç gösterebilirler.
Otitis media’si olan bir çocugun aktivasyonu normal oldugu müddetçe, ve diger çocuklara olan ilgiyi azaltacak kadar ek ilgiye ihtiyaçlari olmadigi sürece kres ve yuvadan uzaklastirilmasi gerekmez.
Otitis media’ya neden olan üst solunum yolu enfeksiyonlarindan korunmak için: Çocuklara öksürdükleri ve aksirdiklari vakit, bir defa kullanilip atilan mendillerle agizlarini kapatmayi ve damlaciklari etraflarina saçmamayi ögretin. Bu mendilleri bir defa kullandiktan sonra çöpe atmalarini saglayin. Agizlarina götürdükleri oyuncaklarini diger arkadaslariyla paylasmalarina müsaade etmeyin. Çocuk bir oyuncagi agzina götürdükten sonra, oyuncagi diger çocuklarin erisemeyecegi bir sekilde kirli oyuncak sepetine atin. Çocuklar tekrar oynamadan önce bu oyuncaklari yikayin veya silerek dezenfekte edin. Çocuklara ve çalisan eriskinlere iyi el yikama tekniklerini ögretin.
Kaynak:
Uzm. Dr. Aydoğan LERMİ
Enfeksiyon Hastalıkları
Home
»
Enfeksiyon Hastalıkları
»
Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları
» Orta kulak iltihabi (otitis media) nedir?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder