Mide hastalıkları, yeme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler ve güvenilir çay-tentür terkipleriyle önlenebilir ve iyileştirilebilir.


Akut mide bulantısında taze nane yapraklarından %2’lik infüzyon hazırlanır, içine 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave edilerek içilir veya günde 3 defa 10- 30 damla nane tentürü kullanılır. Bulantı ve kusmaya karşı zencefil de oldukça etkilidir. Kronik mide bulantısında aşağıdaki çaydan günde 3 fincan içilir. Bu karışımdan %2’lik infüzyon hazırlanır, tatlandırılmadan ve sıcak içilir. Bulantı sinir sisteminden kaynaklanıyorsa bu terkibe 5 gr şerbetçiotu ilave edilir: Papatya çiçeği 30 gr

Melisa yaprağı 10 gr

Nane yaprağı 10 gr

Zencefil kökü 10 gr

Çocuklarda görülen mide bulantısında eşit miktarda papatya çayı ve süt karıştırılır, tatlandırılmadan ve ılık içirilir.

Bazı durumlarda hastanın kusturulması gerekebilir. Bu amaçla ipeka preparatları kullanılır. 1-2 gr kuru ipeka kusturucu etki gösterir. Farmakopelerde kayıtlı olan ipeka şurubu şöyle hazırlanır: 2 gr ipeka kökü tozu 150 ml suda 15 dakika kaynatılır, süzülür, 30 gr şeker ilave edilir; yetişkinlere 10-30, çocuklara 5-10 ml verilir.

Akut mide şikayetlerinde, papatya çayıyla yapılan “daire kürü” iyi sonuç verir:

250 ml papatya çayı hazırlanarak termosa konur, yatağın kenarına bırakılır, sabah uyanınca yataktan kalkmadan çayın tamamı yavaşça içilir, sonra sırayla şu hareketler yapılır:

5 dakika sırt üstü yatılarak iyice gevşenir.

5 dakika sola dönülerek iyice gevşenir.

5 dakika yüzükoyun yatılarak iyice gevşenir.

5 dakika sağa dönülerek iyice gevşenir.

Bu uygulamaya şikayetler tamamen geçene kadar devam edilir.

Bu terkiplerle iyileşme görülmediği takdirde hekime başvurulmalıdır.


Kaynak

Yrd.Doç.Dr. Aslan Kalafatçılar
Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top