Kırışık azaltır, saç güçlendirir, boğaz ağrısına birebirdir. İşte lahana, her derde deva

Bu ay sizlere mevsimi gelmişken her derde deva lahanayla ilgili tarifler vereceğim. Lahana, sarma dolma ve turşularda kullanılmasının yanı sıra cilt ve vücut güzelliğimiz için de büyük önem taşıyor. Öyle ki lahana, eski çağlardan beri Çin’de, Yunanistan’da ve Mısır’da tedavi amaçlı yetiştiriliyor. Pisagor’un el yazmalarında şöyle yazardı: Bu sebze ruhumu dinç tutar, mutluluk verip huzurlu yapar. Jüpiter, doğanın sırlarını çözerken hep terlerdi ve Mısır halkı şöyle derdi: Muhteşem Jüpiter’in yere düşen her ter damlasının yerinde lahana çıkıyor.

Çok fazla vitamin ve mineral barındıran lahanada C vitamini portakal ve limondaki kadar çok. Ayrıca yedi ay boyunca da içindeki C vitamini kaybolmuyor. Hatta zayıflamak isteyenlerin sebzesi olan lahana, çiğ haliyle daha da faydalı. Lahana ağrıları dindiren, iltihaplanmayı azaltan, kan damarlarının elastikiyetini sağlayan bir sebze.

Mide ülseri için

Günde üç defa yemekten önce yeni sıkılmış lahana suyunu ılık şekilde tüketin. Yarım çay bardağından başlayarak bir bardağa kadar dozajını arttırabilirisiniz. Bu kürü 40 gün yapıp, dört-altı ay sonra tekrar uygulayabilirsiniz.


Boğaz ağrılarına birebir

300 gr. lahana yaprağını iki bardak suda haşlayın, süzün ve ılık şekilde günde dört defa yarım su bardağı tüketin. İçine bir çay kaşığı bal katabilirsiniz.


Bel ve boyun ağrılarında

Ağrıyan bölgelere taze yaprakları sarıp yatın. Ama yatmadan önce sardığınız bölgeleri sıcak yün bir şalla kapatın. Bir hafta her gün yaparsanız çok fark edecek.

Görme bozukluğu varsa

Her gün iyi haşlanmış bir lahana yaprağını aç karnına yiyin ve suyunu tüketin. Bunu, bir ay boyunca günde dört defa yapmalısınız.

Turşusu kanserden korur

Lahana turşusunun çiğ lahanadan daha faydalı olduğu söyleniyor. Diyetisyenler de bu görüşü destekliyor. Çünkü lahana turşusunda yeni sentezler oluşuyor. Birleşimler sayesinde B1,B2,B3,B6,B9 vitaminiyle zenginleşiyor. Lahana turşusunda B12 vitamini bulunuyor ki bu vitamin yaşlılıkla savaşmakta birebir. Ayrıca lahana turşusu toksinleri vücuttan atıyor, bağırsakları temizliyor, kanserden koruyor. Turşusunun suyunda öyle bir asit var ki şekeri düşürüyor, disbakteriozla mücadele ediyor. Tabii ki zararları da var. Hipertansiyon, böbrek problemleri yaşayanlar için ve safrakesesinde taş olanlar tüketmemeli.


Selülitlere iyi gelir

Lahana turşunu veya çiğ halini güzelleşmek için de kullanabilirsiniz. Çok sevdiğim bir tarif var. Ayaklarda ödem ve selülit varsa birkaç seansla faydasını görebileceğiniz bu uygulama şöyle: Öncelikle vücudunuzu ıslatın ve bal sürün. Üstüne çiğ lahananın yapraklarını yapıştırıp sabaha kadar bırakın. Haftada iki defa yapın. Ödeminiz birkaç defa uyguladıktan sonra geçecektir.

Kuru ciltler için

Lahananın yapraklarına kaynar su dökün ve üç dakika sonra yaprakları zeytinyağına batırın. Daha sonra yaprakları yüz ve dekolte bölgesine yapıştırın. 20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün. Bu işlemi haftada iki defa yapabilirsiniz. Cilt hem nemlenir, hem de kırışıklık azalır ve cilt rengi açılır.

Lekeleri açmakta faydalı

Gazlı bezi lahana turşusunun suyunda ıslatın ve 10 dakika lekelerin üzerinde bekletin. Bir ay içerisinde haftada beş defa yapabilirsiniz. Pigment lekeleri açılacaktır.

Saçınızın diplerine doğru

Yarım bardak yeni sıkılmış lahana suyu, bir limon suyu ve yarım bardak ıspanak suyunu karıştırın. Daha sonra saç diplerinize sürün. Ilık suyla durulayın. Bu uygulama her gün yapılırsa 20 gün içerisinde saçlarda dökülme azalır, saçlar kalınlaşır ve parlak görünür.

Ellerinizi turşu suyuna sokun

Haftada iki defa ellerinizi lahana turşusunun suyuna sokun. Beş dakika kalsın ve suyla durulayın. Limon içerikli el kremleri kullanın.


ŞEMS ARSLAN
sems.arslan@hotmail.com
www.semsarslan.com

Alıntıdır:
Güzellik Pınarı - Şems Aslan - Taraf Gazetesi: Kat kat lahana Her derde deva yazısını kaynağın'dan oku

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top