Sürekli dikkatli besleniyor; tatlılardan ve abur cuburdan kaçınıyor ve akşam belli bir saatten sonra yemek yemiyorsunuz. Ama yine de bir türlü kilo veremiyor musunuz? Sebebi metabolizmanızın yavaş çalışması olabilir.
Önerilerimizle hem sağlıklı bir şekilde beslenebilir, hem de bitkisel destekler alarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Metabolizma, vücudunuza aldığınız gıdaların enerjiye dönüştürülme ve bu enerjinin yakılma kapasitesidir. Metabolizma yavaşlamasının pek çok sebebi olabilir. Sık sık diyet programları uygulayıp bırakmak, genetik yavaşlık, tiroid bezinizin yavaş çalışması, vücut toksinlerinin artması ve yaşlanmanın doğal sonucu olarak metabolizma hızınız düşmüş olabilir. Metabolizmanızın yavaş çalışması hızla kilo alınması ile sonuçlanır. Bilinen bir gerçek vardır ki şişmanlık (obezite) günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Her yaşta kilo fazlalığı sağlığımızı risk altına sokar ve bir takım hastalıklara davetiye çıkarır. Metabolizmamızı hızlandırarak bu kilolardan kurtulabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz. Peki nasıl?
Metabolik ve hormonal hastalığı olmayan, sağlıklı bir birey için metabolizma hızlandırmanın bir takım yolları vardır:
1►Güne mutlaka kahvaltı öğünüyle başlamak,
2►Öğün atlamamak,
3►Az az ve sık sık beslenmek,
4►Beslenmenizde bazı bitkisel karışımları kullanmak,
5►Diyetimizdeki protein miktarını belli düzeyde tutarak düzenli ve kaliteli uyku uyumak,
6►Glukagon hormonunu aktive edecek besinler tüketmek (protein tüketimi önemlidir),
7►Selenyum, A vitamini, C vitaminini diyette yeterli düzeyde almak,
8►Kümes hayvanlarının etinde bulunan ve süt ürünlerinde bulunan karnitin, C vitamini, demir ve B6 vitamini birlikte yağ yakımını destekler.
Ayrıca bu besinlerde bulunan metionin de bazı zayıflatan hormon sentezlenmesi için gereklidir. Yukarıda bahsettiğimiz bu birkaç püf noktayı kullanarak metabolizmamızı bir nebze de olsa hızlandırmamız mümkün. Diyetin planlaması yapılırken metabolik faaliyetleriniz ve kan tablonuz program oluşturulmasında önemli rol oynuyor. Diyet programlarında hep söylediğimiz az ve sık beslenmek, güne kahvaltı öğünüyle başlamak öncelikli olarak metabolizmanın çalışmasını sağlayan önemli unsurlar. Ancak ben uygulamalarımda kişinin durumuna göre kahvaltı öncesi sıcak veya soğuk suya karıştırılmış 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesi ve gerçek çiçek balı öneriyorum.
Metabolizmanızın yavaş çalışması hızla kilo alınması ile sonuçlanır. Şişmanlık (obezite), kronik bir hastalık olarak kabul edilir.
Elma Sirkesinin Gücü Elma sirkesi, doğal bir yaşam iksiridir! Bileşiminde bulunan kalsiyum, flor, potasyum, magnezyum, sodyum, fosfor, silisyum, A vitamini, beta-karoten, B1, B2, ve B6 vitaminleri, C vitamini, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin ve doğal aroma maddeleri ile gaz şişkinliği ve kabızlık için doğal bir ilaç olan elma sirkesi metabolizmayı hızlandırarak kilo vermek için de kullanılabilir. Gaz şişkinliğine karşı, her öğünden yarım saat önce 1 bardak elma sirkesi-bal kokteyli içerek, sağlıklı bir bağırsak florasının temelini atın. Bu kokteyle rezene veya frenk kimyonu çayı da ekleyebilirsiniz. Kilo vermek amacıyla suya karıştırılarak aç karnına içilir. Kabızlığa karşı, günde pek çok kere, 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek içebilirsiniz. Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlayan elma sirkesi ayrıca kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar. Elma sirkesi, başta damarlar, karaciğer ve böbreklerdeki toksinler olmak üzere vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Bu nedenle detoks diyetlerinde de kullanılır. Elma sirkesi ayrıca bağırsaktaki yağların parçalanmasını da sağladığı için hazırladığım bazı rejim reçetelerinin de vazgeçilmez öğesidir.
Metabolizmayı hızlandıran diğer bir sihirli besin:
Maydanoz Maydanozun, gençleştirmede, metabolizmanın hızlanmasında (detoks etkisi nedeniyle ve içeriğindeki yoğun klorofil sebebiyle), cilt tazeliğinin, güzelliğinin geri kazanılmasında ve korunmasında rolü büyüktür. Maydanoz bu gücünü, içerdiği etkin maddelerin özellikle karaciğer metabolizması üzerindeki olumlu etkisinden ve tüm vücuttan yabancı kimyasal maddeleri atabilme özelliğinden alır. Maydanoz, karaciğerde bulunan 'glutathione- S-transferaz' (GST) enziminin aktivitesini yükseltir. GST enzimi, gerek besinler yoluyla gerekse de solunum yoluyla aldığımız zararlı kimyasal maddeleri zararsız hale dönüştürür. Sabahları aç karnına hazırlanacak maydanozun püresi içildiği takdirde hem metabolizma çalışmaya başlar, hem de yağ yakışını hızlandıracak olan C vitamininin bir kısmı doğal olarak vücuda alınmış olur. Eğer "Ben maydanoz püresini içemem" diyorsanız, şunu deyenebilirsiniz: Maydanozlar ince ince kıyılıp, içine 2 tane domates rendelenir. Bir kaşık sirke, limon ve 1 kaşık zeytinyağı eklenerek maydanoz salatası yapılır.
Doğal çözümler
Tere otu özellikle içeriğindeki bazı maddelerden dolayı metabolizma hızlandırıcı etki göstermektedir. Gün içinde tüketilen yeşil çay ve Paraguay bitkisi (mate çayı) metabolizma desteklemede önemli rol oynuyor. Yemeklerimizi lezzetlendirmek için kullandığımız hardal, kırmızı biber ve turp metabolizmayı hızlandırıyor. Meyvelerden özellikle kivi, avakodo ve ananasın metabolizma üzerine etkilerinin üzerinde özellikle durmaktayım. Salatalarınızda balzamik sirke kullanmak yağ yakışını hızlandırıcı etki gösterir.
Zencefil mucizesi
Kahvaltıda tüketilen 1 kivi veya 3 sivribiber C vitamini desteği sağlıyor. Gün içinde tüketilen limonlu su hem iştah kontrolünü hem de yağ yakışını hızlandıran etki oluşturuyor. Yine metabolizma hızlanmasında önemli katkısı olan zencefili sıcak içecek olarak öneriyorum. Bu bitkisel karışım sizi lezzetli bir tatla tanıştırırken vücudunuzdaki toksin atımını da hızlandıracak.
Formül:
Zencefil (birkaç dilim taze zencefil) 1/3 tarçın çubuğu 3 top karabiber 1 limon (4'e bölünmüş) 1 portakal (4 e bölünmüş) Bunlara kaynar su ekleniyor, 15 dakika bekletiliyor. Bu karışımdan her gün 2 kupa içiliyor.
Hızlı bir metabolizma için...
Bilindiği gibi diyetler sadece kişiye özeldir. Bir kişiye faydalı gelen bir besin, diğer kişiye bir fayda sağlamayabilir hatta zararlı olabilir. Aşağıda miktar belirtmeden yazacağım diyet örneğindeki amaç, metabolizmanızı hızlandırmada bir fikir oluşturmak, sağlıklı ve zayıf kalmayı başarabilmenizi sağlamaktır.
Dikkat! Diyette miktar belirtilmemiştir. miktarlar uzman tarafından kişisel bazda ayarlanmalı.
Sabah kahvaltısı:
►Elma sirkesi
►Su
►Çiçek balı
►Aç karna maydanoz püresi
►Kivi Ananas
►Yulaf ezmesi
►3 yarım ceviz
►Prebiyotik yoğurt
Ara:
►Limonlu su
►Badem veya fındık
►Mate çayı
Öğlen:
►Kırmızı et,
►Tavuk eti,
►Balık ızgara veya haşlama
►Karışık mevsim salatası
►Yoğurt,
►Ayran veya cacık
►1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara:
►Limonlu su
►1 meyve
►Yeşil çay
Akşam:
►Sebze yemeği,
►Zeytinyağlı (özellikle Arapsaçı ve ıspanak karışımı)
►Maydanoz salatası (domates ve beyaz peynirli)
►Yoğurt,
►Cacık veya ayran
►1 dilim tam tahıllı ekmek
Gece:
►Zencefil çayı
►1 meyve
Kaynak : Cosmopolitan
0 yorum:
Yorum Gönder