Detoks yapsanız da, yapmasanız da yediklerinize dikkat etmelisiniz.
'Tuz ve suni tatlandırıcıdan uzan durun' diyen Dr. DeLuz bugün, sindirim sorunları yaşayanlara öneriler sunuyor
Martha's Vineyard Detoks Diyeti'nin altın kuralları, herhangi bir sağlıklı beslenme programından farklı değil. Dr. Roni DeLuz, Pegasus Yayınları'ndan çıkan ‘21 Günde 10 Kilo' adlı kitabında yapay aromalı, katkı maddeli, hormonlu, antibiyotikli gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirterek, 'Yapay şeker ve tatlandırıcıları almayın. Yemeğinize tuz koymayın. Kereviz ve esmer su yosunu gibi doğal sodyum içeren besinler tüketin' diyor.
Dr. DeLuz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerini önlemek için besinleri tüketirken aşağıdaki altı kurala uymayı tavsiye ediyor.
1- Protein, sebzeyle tüketildiğinde daha kolay sindirilir.
2- Pirinç, tahıl, ekmek, patates, makarna, un gibi nişastalı gıdaları sebzeyle yiyin. Nişasta, sebzeyle daha kolay sindirilir. Tam tahıllı sandviç ekmeğinin içine marul, domates ya da avokado koyun.
3- Öğünlerden 2 saat önce ya da sonra meyve yiyin. Meyvedeki enzim meyveyi tek başına yediğiniz zaman daha kolay sindirilir.
4- Pirinç ve fasulyeyi beraber yiyin. Dünyanın her yerinde çeşitli pirinç ve fasulye yemekleri vardır. Bu iki besin, birleştiği zaman gerekli bütün amino asitleri içeren proteine sahip oluyor. Bunun yerine hayvansal protein de tüketebilirsiniz.
5- Omega 3 ve Omega 6 yağlarını proteinle tüketin. Vücudun proteini tek başına sindirmesi zordur, omega yağlarıyla birleşen proteini ise daha kolay hazmeder. Somon, sardalye ve uskumruda bu yağlardan bolca bulunur. Bu protein karışımına keten tohumu yağı da ekleyebilirsiniz.
6- Haftada 3 kereden fazla hayvansal protein tüketmeyin. Hayvansal proteinde damarları tıkayan doymuş yağ bulunur. Bunun yerine, sebze, pirinç, fasulye, fındık gibi daha hafif ve gerekli yağ asitlerini içeren protein tüketin. Gerekli yağ asitleri ve ketentohumu damarları tıkamaz.
ALIŞVERİŞ YAPARKEN DiKKATLİ OLUN
- Bir markete girdiğinizde taze sebzelerin ve daha az işlenmiş gıdaların olduğu alanda zaman geçirin.
- Hazır yiyecekler bölümünden uzak durun. Trans yağ, tuz, yağlı süt, tereyağı, şeker ve yapay aromalar içeren kızarmış yiyecekler sağlığınız için çok zararlıdır.
- İşlenmiş gıdaların etiketini okuyun. Adını bile okuyamadığınız kimyasallar içeren gıdaları almayın.
- Meyve, sebze, balık yiyerek kalsiyum alın. Kalsiyum hapı da kullanabilirsiniz. Amerikan Beslenme Birliği, kadınların günde 1.200 - 1.500 mg kalsiyum, erkeklerin ise 1.000 - 1.200 mg kalsiyum almaları gerektiğini belirtiyor.
SİNDİRİMİN VAZGEÇİLMEZ 3'LÜSÜ
PREBİYOTİK: İyi bakteri tüketerek vücudumuzun sindirime yardımcı olabilir, bağışıklık sistemimizi güçlendire- biliriz. Meyveli yoğurt tavsiye etmiyorum çünkü meyve ancak yalnız yendiğinde kolay hazmedilir. Akşam yemeğinden sonra bir porsiyon yoğurt yiyin. Yoğurt sevmiyorsanız, prebiyotik takviye alın. Fakat, yeme alışkanlıklarınız ve bağırsak sağlığınız kötüyse dünyanın bütün prebiyotiğini de yeseniz işe yaramaz.
LİF: Kabızlığı önler. Diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltır. Kilo vermeye ve verilen kiloyu korumaya yardımcı olur. Tokluk hissini çabuk yaşarsınız ve aşırıya kaçmamış olursunuz. İki çeşit lif vardır; suda çözüne- bilen ve çözünemeyen. Vücudun bu iki çeşide de ihtiyacı vardır. Tahıl, buğday tohumu, fındık, yulaf, bezelye, fasulye, elma, havuç, arpa gibi bol lif içeren besinler tüketin.
GEREKLİ YAĞ ASİTLERİ (EFA): Vücut bu yağları üretemediği için bunları çeşitli besinlerden almak zorundayız. EFA eksikliği, obezite, kalp krizi, felç, kanser, diyabet, depresyon, astım, deri veremi ve dikkat bozukluğu gibi hastalıklara yol açabilir. Somon (omega 3), tahıl, fındık, keten tohumu (omega 6), zeytinyağı (omega 9) ile zengin bir salata sosu hazırlayabilirsiniz.
Kaynak:Milliyet.com.tr
0 yorum:
Yorum Gönder