Bebeklerin hassas ciltlerinin güneşten özenle korunması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bebeklerin yaz sıcaklarında güneşten uzak tutarak, giyimine ve beslenmesine dikkat ederek savunulabileceğini kaydetti.
Güneş ışınlarını filtre eden atmosferdeki ozon tabakasında meydana gelen delik nedeniyle koruyucu özelliğini eskisi gibi sürdürmediğini belirten uzmanlar, bebekleri 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkartmamaya özen göstermek gerektiğini vurguladı. Bebeklerin mutlaka güneş kremi kullanması gerektiğini savunan uzmanlar, bebeklere alınan güneş kremlerinin iyi bir sonuç vermesi için güneş koruma faktörünün 30 ültraviyole korumasının üzerinde olması gerektiğini kaydetti. Ter, deniz suyu gibi faktörlerle etkisini yitiren güneş kreminden daha iyi faydalanabilmek için kremin bebeğe 1 saat arayla sürülmesi gerektiğini tavsiye eden uzman doktorlar, bu şekilde bebeğin güneşe karşı en iyi şekilde korunabileceğini belirtti.
Güneşten koruyun
Bebeğinizi 11.00 ile 15.00 arasında güneşten koruyun. Hatta aynı saat dilimlerinde bebeğinizi gölgede bile bırakmamaya özen gösterin. Güneş ışınlarına maruz kalan bebeğinizin sıvı ihtiyacı artacağından daha fazla su içirmeye önem verin. Bebeğiniz 6 aylık ve üzerindeyse suyun yanı sıra taze sıkılmış meyve suyu da verebilirsiniz.
Terlememeli
Bebeğinizin yüzünü güneşten korumak için şapkasını giydirmeyi unutmayın. Eğer yaz sıcaklarında evdeyseniz, bebeğinize ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizi arabayla gezdiriyorsanız, terlememesi için altına büyükçe bir havlu koyun.
Güneş yanıkların dikkat!
Bebeğiniz bebek arabasında bile olsa, herhangi bir yerde 1 saatten fazla kalma durumunda güneş yanıkları oluşabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bunun için bebeğinizin 1 saatten fazla güneşte kalmamasına dikkat edin. Bebeğinizin yüzünü rahatlaması için ıslak bir bezle silebilirsiniz. Böylece bebeğinizin cildi daha rahat nefes alabilir.
Sulu ve serin gıdalar verin
Sıcaklarda bebeğin beslenmesinin de çok önemli olduğunu belirten uzmanlar, bebeklerin sıcaklardan daha az etkilenmelerini sağlamak için beslenmesinde sulu ve serin gıdalara yer verilmesi gerektiğini belirtti. 1 yaşını geçmiş bebeklerde de suyun dışında meyve suyu, ayran gibi içecek takviyeleriyle terleme ile oluşacak su kaybının önlenebileceğini vurgulayan uzman hekimler, bebeklerde oluşan su kaybını özellikle bebeğini emziren annelerin giderebileceğini, hatta çok yüksek sıcaklıklarda bile su ihtiyacını hissetmediğini ortaya çıkardı.
Nasıl giydirmelisiniz?
Yaz sıcaklarında güneşten etkilenen bebeklerin beslenmesi kadar giyimine de özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bebeklerin kıyafetlerini seçerken bedeni sıkı sarmayan, koyu renkli ve fazla katlı olmayan giysileri tercih etmek gerektiğini söyledi. Bebeğin sık sık terlediği durumlarda kıyafetini değiştirmeye dikkat edilmesini ve deniz kenarlarında bebeğe ince bir atlet giydirilmesi gerektiğini belirten hekimler, bebeklerin böyle daha huzurlu olacaklarını dile getirdi.
Güneş çarpmasına dikkat!
Güneş çarpan bebeklerde, aşırı yüksek sıcaklıkta kalmasından kaynaklanan su ve tuz kaybına bağlı olan şu belirtiler görülür: "Bulantı, kusma, kabızlık, kas ağrıları, sersemlik, görme rahatsızlıkları, bayılma, ateş yüksekliği ve koma."
Güneş çarpması durumunda ne yapılmalı?
Uzmanlar bu belirtilerin görüldüğü anda bebeğin derhal bir hekime gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzun süre güneş altında kalan bebeklerde bazı cilt hastalıkları risklerinin de söz konusu olabileceğini hatırlattı. Uzmanlar ayrıca, böyle bir durumda bebeğin hemen serin bir yere alınarak bol su içirilmesi gerektiğini belirterek, "Ateşi yüksekse ılık suyla duş aldırın, ateş düşürücülerden verin. Masaj ve vücut hareketleri yaptırın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun" uyarısında bulundu.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder