Uzmanlar boşanan çiftleri uyardı: Boşanma sürecinizde çocuklarınız üzerinden hesaplaşarak onları pinpon topu haline getirmeyin.

Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolojik Danışman Funda Tekelioğlu, boşanan ebeveynlerin yeni hayatlarına ve rollerine uyum sağlamaya çalışırken çocukları üzerinden eski eşleriyle hesaplaşabildiğine dikkat çekerek, “Bu süreçte, çocuklarınızı pinpon topu haline getirmeyin. Çocuklar ancak sevildiğinden eminse yeni durumlara uyum sağlayabilme gücüne sahip olur” uyarısı yaptı.
Evliliklerini sona erdiren ebeveynlerin yeni yaşamlarına uyum sağlamaya çalışırken çocuklarının bu değişimden nasıl etkilendiğini göz ardı etmemesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, “Çocuklarınız üzerinden birbirinizle hesaplaşmayın, onları pinpon topu haline getirmeyin” uyarısı yaptı.

“Boşanma evliliğin yasal bitişidir ama çiftler duygusal olarak birbirinden uzaklaşmamışsa ya da aralarında hala tamamlanmamış meseleler kalmışsa çocukları üzerinden hesaplaşma çabasına girebiliyor” diyen Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolojik Danışman Funda Tekelioğlu, “Bu süreçte ebeveynler yoğun ve olumsuz duygular içindedir. Yeni bir ev, yeni bir hayat, yeni arkadaş çevresine uyum sağlamanın stresiyle çocukları da olumsuz yönde etkileyecek büyük bir güce sahiptir. Onlar yeni rollerine uyum sağlamaya çalışırken, çocukları da kendi durumlarıyla ilgili endişe, belirsizlik ve zihin karışıklığı yaşar. Güven duyguları azalır. Çocuklar ancak sevildiğinden eminse, anne ve babasının sevgisini kaybetmeyeceğine inancı tam ise yeni durumlarına uyum sağlayabilecek güce sahip olur” değerlendirmesini yaptı.

Boşanma Sonrası Ebeveyn Tutumları

Boşanma sırasında ve sonrasında ebeveyn tutumlarındaki değişimlerle ilgili bilgi veren Tekelioğlu, ebeveynleri ‘Var-Yok’, ‘Reddedilen’, ‘Düşman’, ‘Saldırgan’, ‘Çocuğundan Boşanan’ olarak sınıflandırdı ve şu bilgileri verdi:
“Var-yok olarak adlandırdığımız ebeveynin ziyaret gün ve saatleri düzensizdir. Ekonomik açıdan çocuğunu kısıtlar. ‘Reddedilen ebeveyn’ tipinde, çocuk duygusal olarak zayıf gördüğü ebeveynine yakınlaşır, onu mağdur görür ve ona karşı kendini sorumlu hisseder. Diğer ebeveynini reddeder, görmek istemez, öfkeli davranır. ‘Düşman ebeveyn’ tipinde velayeti alan, çocuğu diğer ebeveyne göstermez. Velayeti alamayan ebeveyn ile çocuğun görüşmelerini engeller, çeşitli bahanelerle çocukları için program yaparak diğer ebeveyniyle ilişkilerini düzensizleştirir. ‘Saldırgan‘ olarak adlandırabileceğimiz ebeveyn tipinde boşanan eşler birbirlerine karşı güvensizdir, çocuğu paylaşamazlar ama çocuğun ihtiyaçlarını göz ardı ederler. Aralarında daha iyi ve sevilen ebeveyn olma rekabeti vardır. ‘Çocuğundan boşanan ebeveyn’ tipinde ise velayeti almayan ebeveyn adeta ortadan kaybolur ve çocuğu ile ilgili hiçbir sorumluluk almaz.”

Taraf Tutturmayın, Ondan Vazgeçmeyin!

Boşanma sürecini çocukların hasarsız ve kendilerini güvende hissederek atlatabilmeleri için ebeveynlere önerilerde de bulunan Tekelioğlu, bunları şöyle sıraladı:

• Ebeveyn rolünüzden asla vazgeçmeyin.
• Kendi duygularınızı sanki çocuğunuzun duygularıymış gibi algılamayın.
• Çocuğunuz ile empati kurun.
• Velayeti almayan ebeveyn, ziyaret saatlerini aksatıyor veya unutuyorsa çocuğunuza annesinin/babasının neden gelemediğine dair bahaneler uydurmayın. Sadece önceden önlem alarak çocuğunuza alternatif programlar hazırlayın ve uygulayın.
• Çocuğunuzun taraf tutmasını gerektirecek tüm davranışlardan uzak durun.
• Boşandığınız eski eşinizle ilgili olumsuz düşüncelerinizi çocuğunuzla veya çocuğunuzun yanında başkalarıyla konuşmayın.
• Çocuğunuzun ihtiyaçları ile kendi ihtiyaçlarınızı karıştırmayın. Onun her ne olursa olsun annesine ve babasına ihtiyacı olduğunu hoşlanmasanız da kabul edin.
• Çocuğunuzla görüşmeleriniz engelleniyorsa, çocuğunuzu telefonla aramaktan, onu görmeye çalışmaktan kesinlikle vazgeçmeyin. Umutsuzluğa kapılıp çabalarınızı azaltmayın.
• Anne- baba sorumlulukları ile ilgili tartışmalarınızı çocuğunuzdan uzak tutun. Eğer çocuğunuz bir şekilde bu tartışmalara tanık olmuşsa, kendi meseleniz olduğunu ve sizin çözebileceğinizi ifade edin ve size güvenmesini sağlayın.
• Haberleşme yolu olarak çocuğunuzu kullanmayın.
• Çocuğunuza boşanmış olmanın veya “iyi ebeveyn” olamamanın suçluluğu ile hediyeler almayın, kural koyarken tutarsız davranmayın.
• Çocuğunuzun sorumluluklarının kendi yaşı ile doğru orantılı olmasına dikkat edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top