Akdeniz-diyetinde başrolde Zeytinyağı var…
1. Bitkisel gıdalar bol (meyve, sebze, ekmek, tahıllar, patates, fasulye, fındık)
2. Olabildiğince az işleme tabi tutulmuş, taze ve yerel ürünlerin tercih edilmesi
3. Tatlı olarak meyve yenilmesi, basit şeker içeren tatlıların ve balın nadir olarak tüketilmesi
4. Ana yağ kaynağı olarak zeytinyağı
5. Az-orta miktarda peynir, yoğurt
6. Orta miktarda tavuk-balık
7. Haftada 4 yumurtadan az
8. Kırmızı et (nadiren)
9. Yemeklerde az miktarda kırmızı şarap
Akdeniz diyetinin uzun süreli kilo kontrolünü diğer diyetlerden daha iyi sağlamaktadır. Çünkü uygulanması kolay ve damak tadına uygundur. Bunun ötesinde kalp damar hastalıklarının ortaya çıkışını ve bunlara bağlı ölümleri azaltmaktadır. Akdeniz diyeti neden kalp damar hastalıkları ve buna bağlı ölümleri azaltır? Bunun daha çok balık ve bitkilerdeki omega 3 yağ asitlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.
Akdeniz diyetinin olumlu etkileri yalnızca akdeniz çevresinde yaşayan insanlarda görülmemektedir. Dünyanın diğer yörelerinde örneğin ABD’deki insanlarda da akdeniz diyeti insanları zayıflatmakta ve yaşamlarını uzatmaktadır.
Akdeniz diyeti ile kanser oluşum sıklığı da azalmaktadır. Akdeniz diyeti şu an için şişmanlık tedavisi, kalp hastalıkları ve kanserin önlenmesinde bilinen en etkin diyettir.
Akdeniz diyetinin olumsuz yönleri yok mudur? Fazla lifli gıdalarla beslenenlerde bazı mide bağırsak yakınmalarının ortaya çıkışı ve balık tadının bazı insanlar tarafından hiç sevilmemesi (tolere edilmemesi) bu diyetin uygulanmasındaki başlıca engellerdir. Ayrıca ne yazık ki tüm dünya denizleri ve Akdeniz ileri derecede kirlidir. Bu insan sağlığını tehdit eden boyutlara varmıştır. FDA (Food and Drug Administration: Gıda ve İlaç Dairesi) çocukların, gebelerin ve süt veren annelerin balık yemesini balıklardaki civa miktarının yüksek olması sebebeiyle istememektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder