İşte kanserden korunmada beslenmenin yolları!

Kalın bağırsak (kolon), meme ve prostat kanserlerinin yüzde 80'inin nedeni yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları! İşte bu nedenle kansere karşı doğru beslenmeyi öğrenmelisiniz. Kanserden korunmada beslenmenin önemi nedir?

Çağımızda sürekli artan kanser vakalarının yarısını akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserleri oluşturuyor. Kalın bağırsak (kolon), meme ve prostat kanserlerinin yüzde 80'inin nedeni ise yanlış ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları! İşte bu nedenle kansere karşı korunmada beslenme çok önemli bir yer tutuyor.

Kolon kanserinden beslenmeyle korunabilir miyiz?

Özellikle kolon kanserine karşı posa tüketimini artırabilirsiniz. Posa tüketimini artırmak için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketmek, pirinç ve makarnayı kepekli tercih etmek, meyveleri kabukları ile yemek ve bol sebze tüketmek gibi basit önlemler alabilirsiniz.

Kansere karşı korunmak için nasıl beslenmeliyiz? 

İdeal kilonun sağlanması ve korunması çok önemli. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; çoğu kanser türü fazla kilolularda daha sık görülüyor.

Antioksidan besinlere ağırlık verin; çünkü antioksidanlar, hasar verici serbest radikallerin çoğalmasını engellerler. Özellikle turuncu, sarı, kırmızı ve koyu yeşil yapraklı sebze ve meylerden bolca yemelisiniz. Günlük 3 - 4 porsiyon meyve, 2 - 3 porsiyon sebze tüketebilirsiniz.

Yağ tüketimini azaltın. Bitkisel kaynaklı yağlara öncelik verin ve özellikle zeytinyağı ağırlıklı beslenin.

Fazla şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durun. Çay şekeri gibi basit gıda içeren besinler, vücutta fazla insülin salgılanmasına yol açar ve bu durum kanser hücrelerinin çoğalmasını tetikler. Bu nedenle karbonhidrat ihtiyacını meyve, sebze, süt ve yoğurt gibi kaynaklardan sağlamakta fayda vardır.

Fazla alkol ve kahveden uzak durun.

Et tüketimini çeşitlendirebilir; haftada 1 - 3 gün balık, 1 - 3 gün kırmızı et, 1 - 3 gün tavuk ve 1 gün yine protein içeriği zengin olan kuru baklagilleri tercih edin.

Nitrit ve nitrat içeriğinden dolayı salam ve sosis gibi şarküteri ürünlerinden uzak durun.

Kanser hastalarında en fazla karşılaşılan sıkıntı, iştahsızlığa bağlı olarak gelişen kilo kaybı (kaşeksi) ve immün sistemin baskılanmasıdır. Doğal gıda ile enerji ve protein ihtiyacını karşılayamayan hastalar, doktorlarının kontrolünde beslenme destek ürünlerinde de yararlanabilirler.

Pişirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Besinleri yüksek ısıda ve fazla pişirmekten kaçının. Kızartma yerine haşlama ve fırın yöntemleri tercih edin. Mangal kömürü, besinlerde kanserojen madde oluşumunu tetikler. Bu nedenle nadir olarak mangalda pişmiş gıdalar tüketin ve etlerin ateşe yakın olmamasına özen gösterin. Fazla kavrulmuş besinlerden uzak durun. Ayrıca katkı maddeli ve paket ürünler yerine doğal gıdaları tercih edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top