Aşırı çocuk sahibi olma duygusu olan bir kadında bu belirtilerin bir doktoru bile yanıltabilecek kadar gerçek gebeliğe benzeyebileceğini vurgulandı.
Op. Dr. Serhat Partalcı aşırı çocuk isteyen kadınlarda görülebilen “Yalancı Gebeliğin” ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlatıyor.
Kamuoyuna yansıyan yalancı hamilelik haberlerinin ardından Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı aşırı çocuk isteyen kadınlarda görülebilen “Yalancı Gebeliğin” ne olduğunu ve nasıl oluştuğunu anlatıyor.
Op. Dr. Serhat Partalcı; yalancı gebelik yaşayan kişilerin, biyolojik olarak hamile olmamasına rağmen karın bölgesinin şiştiğini, göğüslerinin büyüdüğünü, gebelik lekelerinin oluştuğunu, adet görmenin kesildiğini, mide bulantısı gibi belirtilerin görüldüğünü söylüyor. Aşırı çocuk sahibi olma duygusu olan bir kadında bu belirtilerin bir doktoru bile yanıltabilecek kadar gerçek gebeliğe benzeyebileceğini vurguluyor. Karnının şişmesiyle birlikte 9 ay süreyle kendisini hamile sanan ve 9 aylık gebe görünümünde olan kadınlar olabildiğini sözlerine ekliyor.
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı; ruhun bedeni şekillendirebilen etkisinin yalancı gebelik ile görülebildiğini belirterek, ortaya çıkmasına katkıda bulunan psikolojik süreçlerin önemine değiniyor. Hastalıklı bir şekilde hamile kalmayı istemek ya da gebe kalmaktan korkmak, cinsiyete ilişkin çelişkili duygular yaşamak, tüplerin bağlanması, rahmin ameliyat ile alınması gibi ağır üzüntülerin yanı sıra hamile olan kişiye çevresinin gösterdiği ilgi ve özen sebebiylede oluşabildiğine dikkat çekiyor. Yalancı gebelik vakalarında kişinin hamile olduğunu düşünerek doktora başvurmasının da sıkça rastlandığına değiniyor.
Yalancı Gebelik Durumunda Ne Yapılması Gerekir?
Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Serhat Partalcı; yalancı gebeliğin tedavisinin jinekolog ve psikiyatristin uyumlu çalışması ile iyi sonuçlar vereceğine dikkat çekerek, negatif çıkan gebelik testinin sonuçlarının hastaya dikkatli ve sevecen bir şekilde aktarılması gerektiğini söylüyor. Ayrıca olayın temelinde yatan problemli psikolojik işlev bozukluğunu tedavi etmek için destekleyici psikoterapi uygulanmasını tavsiye ediyor. Yalancı gebelik durumu, negatif test sonuçlarına rağmen yalancı gebelik durumu devam eden hastalarda psikolojik izlem ve gerekirse antipsikotik ilaç kullanımı olumlu sonuçlar verdiğini sözlerine ekliyor.
Home
»
»Unlabelled
» Yalancı gebelik olur mu?
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder