Basur yada mayasıl olarakta bilinen hemoroid makat etrafındaki toplar damarların genişlemesidir yani varisidir.
Hamilelikte basur olmanın başlıca sebebi uzun süren kabızlıktır.Günümüzün yaşam biçimi posasız yiyecekler, hareketsiz bir yaşam tarzı gibi… kabızlığın son derce yaygın bir durum olmasına neden olmaktadır.
Zaten var olan bu kabızlık hamilelikte anne adayının kendini daha çok dinlemesi veya biraz artmış kabızlığı artık kontrol edememesi nedeniyle çok yakınılan bir durum olarak karşımıza çıkar.
Hamilelikte basur

Hamilelikte basur, başlıbaşına hemoroid oluşumunu ve şikayetlerin artmasını kolaylaştıran doğal bir süreçtir ve hamilelerde basurun ilk belirtisi genellikle dışkıda görülen taze kandır.
Kanamalar genellikle kısa süreli olur ve her dışkılamada tekrar kanama yaparlar.

Basur kanama dışında görülen diğer belirtiler özellikle dışkılamayla başlayan ve uzun süre devam eden ağrı ve sancıdır.Bununla beraber ele gelen kitle ve şişlikte olabilir.

Hamilelikte anne adayının basur sorununu azaltması için ilk önce kabızlığı önlemesi gerekir.Kabızlıkta ilk önerilen davranış ve beslenme değişiklikleridir.Bunun için bol bol su için. Yaklaşık günde 8 bardak.
Düzenli olarak egzersiz yapın.
Alkol, acı biber ve baharatlı yiyeceklerden kaçının.
Lif yönünden zengin besinlerle (meyve, sebze, kepekli ekmek) dengeli beslenin.
Öğün atlamayın, mutlaka kahvaltı yapın.
Kişisel tuvalet temizliğine dikkat edin.
Dar giysiler giymekten kaçının.
Sıcak yerlerde bulunmayın (hamam, sauna gibi) 
Otururken devamlı pozisyon değiştirerek anal bölgeye uygulanan direkt basıncı engellemeye çalışın.
Hergün bir defa ve düzenli olarak tuvalete gidin. Tuvalette çok uzun süre kalmamaya dikkat edin. Kendinizi fazla zorlamayın.

Bununla beraber basur memeleri bazen dışkılama sonrası dışarıya çıkar bu durumda parmağınızı vazelinle kayganlaştırdıktan sonra bu basur memeleri içeriye ittirmelisiniz.Çünkü dışarıda kalırsa kuruma yapan damarlar daha çok ağrı yapmasına neden olur.
Hamilelikte basur tedavisi
Basur tedavisi için iki şekilde tedavi metodu var.Bunlardan ilki cerrahi (ameliyat) ve ilaçla detavi,  ikinci ve en etkili tedavi olan bitkisel tedavidir.

Tıpta basuru hamilelik esnasında tamamen tedavi etmek mümkün olamamaktadır.
Bu yüzden pekçok kişi basur için bitkisel tedavi yöntemi uygulayarak hamilelikte basur sorununa son vermişlerdir.
Evde uygulanabilir bitkisel bir yöntem olan üçadım basur tedavi yöntemini kesinlikle öneriyoruz.Bu konu hakkındaki detaylı bilgiyi buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top