Oxford Üniversitesi’nin, kanser riski ile uzun boylu olmak arasında ilişki kurduğu bir araştırmada, 1,52 metre boyunun üzerindeki her 10 santimetrede kanser riskinin yüzde 16 arttığı ortaya çıktı.
Dünyanın en prestijli üniversiteleri arasında olan İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nde yürütülen 1996-2001 tarihleri arasında İngiltere’de bir milyon 300 bin orta yaşda kadının incelendiği bir araştırmada, kanser riski ile boy uzunluğu arasında bağlantı olduğu bulundu.
The Lincet Oncology Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, 1.52 metre üzerindeki her 10 santimetrede 10 yaygın kanser riskinin yüzde 16 arttığı belirtildi.
Araştırma sonuçlarında, 1.74 metre boyunun üzerinde olan grupta, tümör gelişme riski olasılığının 1.52 metre boyunun altında olan insanlara göre yüzde 37 fazla olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu kanser türleri şöyle sıralandı:
“Kalın bağırsak kanseri, anal kanser, kötü huylu tümör, meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, böbrek kanseri, lenf kanseri, Non Hodgkin lenfoma (lenfatik sistemin Hodgkin dışında kalan kanserleridir), lösemi.”
“Uzun boylular panik olmayın”
BBC’nin yansıttığı araştırmaya ilişkin, İngiliz Kanser Araştırmaları, uzun insanları bulgulara dayanarak panik olmamaları gerektiği konusunda uyarırken, araştırmanın kadınlar üzerinde yapılmasına rağmen araştırmacıların başka 10 araştırmayı da birleştirerek erkeklerde de ilişkinin yüksek olduğunu söylediğine dikkat çekiliyor.
Öte yandan, uzunluğun evrensel olarak kötü olarak algılanmadığı, insanların uzun olmayı çocukluk döneminde daha iyi beslenme ve bazı hastalıklarla ilişkili olduğuna inandıkları belirtiliyor.
Araştırmada ayrıca, uzun boylu olmanın kalp hastalıkları oranını düşürdüğüne dikkat çekilirken, obezitenin de göğüs kanseri riskini yaklaşık yüzde 40 arttırdığı ifade ediliyor.
0 yorum:
Yorum Gönder