Vişnenin faydaları nelerdir? Latince adı Prunus cerasus olan vişne gülgiller familyasındandır. Kiraza benzemekle birlikte tadı kirazdan daha ekşidir. Besin değeri kirazla benzerlik gösterir. Ancak daha düşük şeker oranına sahip olduğundan ekşi taddadır. Vişne daha çok meyve suyu, reçel, şurub, marmelad, komposto şeklinde tüketilir. Her iklim koşulunda yetişmekte olan vişne ülkemizin de her bölgesinde yetiştirilmektedir. Vişnenin önemli bir bölümü meyve suyu şeklinde tüketime sunulur, bir kısmı da dondurularak reçel sanayiinde değerlendirilir. Vişne yüksek oranda beta-karoten, C, E vitamini gibi güçlü antioksidanlar içerir. Vişnenin Yararları Vişne, sahip olduğu vitamin ve minerallerle, birçok hastalığa karşı koruyucudur. A, C , E vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini içerir. American Journal of Clinical Nutrition tarafından yapılan açıklamaya göre vişne meyvesi en yüksek antioksidan içeriğe sahip besinler arasında yer almaktadır. İçeriğinde yeralan antosiyanin vişneye antioksiadan niteliği kazandırır. Antosiyanin hücre yaşlanmasını önleyici özelliktedir. Amerikada yapılan araştırmalara göre antosiyanin kolesterol ve kan şekerinin düşürülmesi ve de karaciğerde daha az yağ birikiminde rol oynamaktadır. Günde bir bardak vişne suyu içilmesi günlük antioksidan gereksinimini karşılayacak düzeydedir. Mide ve karaciğerin düzenli şekilde çalışmasına yardım eder. Vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını sağlaması vişne yararları arasındadır. Sindirim sistemi sağlığı için yararlıdır. Kalp ve damar sorunlarına karşı koruyucudur. Damar sertleşmesini önler. Kan basıncını düzenler. Kanser riskini azaltır. Vişnede bulunan antosiyanin kolon kanseri olasılığını azaltır. Kas ağrılarının hafifletilmesinde olumlu etkileri bulunur. Spor egzersizlerinden hemen sonra oluşan geçici kas zedelenmelerinde, vişne içeriğindeki antosiyaninle olumlu etki gösteriyor. Hafıza gelişimi için faydalıdır. Vişnedeki antosiyanin, beyin hücre duvarlarına en etkili şekilde nüfuz ederek antioksidan koruması sağlar. Vişnede yeralan antosiyaninler ve bioflavonoitler iltihap giderici etkinliktedir. Eklem kireçlenmeleri ve gut hastalığında rahatlatıcıdır. Antosiyanin içeren vişne gibi meyvelerin, kandaki insülin seviyesini artırdığına dair tespitler yapılmıştır. Diyabet için kullanılan ilaçlar, yüksek oranda antosiyanin içeren taze vişneyle birlikte kullanıldığında, kandaki şeker
miktarının kontrolünde daha etkili sonuçlar görülmüştür. Yeterli oranda vişne tüketiminin melatoninin kandaki miktarını artırılabildiği belirtilmektedir. Melatonin uykunun düzenlenmesinde rol oynar. Bir litre vişne suyunda 267-688 mg civarında antosiyanin yeralır. Vişne sapı: Vişnenin taze veya kurutulmuş olan sapları da kullanılır. İdrar söktürücü etkisi vardır. Günümüzde en faydalı ve yararlı meyvaların başında gelir faydalar bakımından sapından cekirdegine kadar renginden ve kullanım yelpazesine kadar her şeyinden yararlanılır.Zararları her meyvede oldugu gibi dikkatli kullanılmalıdır.Aksi taktirde fayda yerine zarar verebilir.
Tweetle
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder