Bu uyarıları dikkate alın!

Fizyoterapist Zübeyde Arslan, bel ağrılarının genellikle yanlış hareket ve yanlış duruş pozisyonlarından kaynaklandığını belirtti.

Bel rahatsızlıklarından korunmak için, taşınan ağır yüklerin miktarının azaltılması gerektiğini dile getiren Arslan, cisimlerin bir yerden başka bir yere taşınması sırasında ise belin dik pozisyonda olmasının daha faydalı olacağını kaydetti.

Zübeyde Arslan, taşınılacak ağırlığın birden fazla olması durumunda, belin rahatsız olmaması için ağırlığın iki kolda eşit olacak şekilde dağıtılması gerektiğini belirtti.

Yerden bir cismin alınması sırasında, dizlerin bükülmesinin bel sağlığı açısından olumlu olacağını belirten Zübeyde Arslan, "Ağır bir yük belden daha yükseğe kaldırılmamalıdır. Yüklü halde dönüş yapılacaksa, bel ile değil ayakların yerlerinin değiştirilerek dönülmesi doğru olacaktır. Ağır bir cismin yerinin değiştirilmesi sırasında ise, cismin itilerek yerinin değiştirilmesi bel sağlığı açısından daha faydalı olacaktır." dedi.

Fizyoterapist Zübeyde Arslan, bel sağlığının korunması için şu tavsiyelerde bulundu: "Öğrencilerin kullandığı sırt çantalarının ağırlığı, çocuğun ağırlığından yüzde 15 az olmalı. Çantanın taşınma düzeyi kalça veya bel kemeri bölgesinde olmalı. Sandalyede otururken sırtın dik, ayakların yerle temasının tam olması gerekir. Diz eklemi kalça ekleminden yukarı olduğu zaman bel rahatlar. Bu da ayakların altına bir yükseltinin koyularak sağlanmasıyla olur. Yumuşak, derin ve alçak koltuklarda oturmayın. Oturulması halinde ise yerden bir cismi eğilerek almayın. Yüksek bir yerden herhangi bir cismin alınması sırasında, cismi parmak uçlarınıza basarak almayın. Ayaklarınızın altına bir yükselti koyarak alın. Yattığınız yatak ne çok sert ne çok yumuşak olmalıdır. Omurgayı anatomik olarak destekleyecek ortopedik yataklar tercih edilmelidir. Yüz üstü de yatmayın."

İş yerinde sürekli oturarak çalışanların belirli aralıklarla kalkıp biraz yürümelerini öneren Arslan, "Oturarak çalışırken belinizi ince bir yastıkla destekleyin. Yürürken ve ayakta dururken vücudunuzun dik olmasına özen gösterin ve ağırlığınızı sırayla her iki bacağa aktarın. Daha önce bel rahatsızlığı geçirdiyseniz, güreş, boks, futbol, basketbol gibi sporlardan uzak durun. Böyle bir durumda yüzmeyi tercih edebilirsiniz. Yüksek topuklu veya tamamen düz olan ayakkabıları giymeyin. 20 günden fazla bel korsesi kullanmayın. Vücut ağırlığınızı ideal kiloda tutun. Fazla kilolar beli risk altında tutabilir." uyarısında bulundu.

Her gün en az 15 dakika yürümeyi tavsiye eden fizyoterapist Arslan, uyarılarını şöyle sıraladı: "Yürüme mesafesini giderek arttırın. Spora başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapın. Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının."

Cihan

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top