Hastalıklarla ilgili bu kural geçerli...

Havaların soğumasıyla birlikte grip salgınlarında artış olacağını belirten uzmanlar, hamilelik döneminde gribe yakalanmanın en büyük sebebinin ise "Acaba gribe yakalanır mıyım? Bebeğime bir şey olur mu?" diyerek strese girmek olduğunu söylüyor. Kadın Doğum Uzmanı Ayşe Duman, gebelikte "ne beklersen onu yaşarsın" kuralının geçerli olduğunu söylüyor.

HAMİLELİKTE GRİPTEN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Duman, gribin vücut direncinin düştüğü durumlarda, özellikle hamilelik döneminde sıklıkla görüldüğünü belirtti. Duman, hamilelik boyunca vücut direncini düşüren diğer etmenlerin (sigara, alkol, stres gibi) en aza indirilip vücut direncini arttırmanın, mikrobun bulaşmasını önleyici tedbirler almanın özellikle hamilelik döneminde büyük önem taşıdığını söyledi.

TÜM GEBELERİ AŞILAMA GEREKSİZ
Gripten korunmak için ayrıca grip aşılarının da önerildiğini, ancak her gebenin aşılanmasının gereksiz olduğunu vurgulayan Dr. Ayşe Duman, "Grip aşısı Eylül-Kasım arasında yapılırsa grip salgınlarının başladığı kış ayları içerisinde bağışıklık en yüksek düzeye çıkmış olur. Tüm gebeleri aşılamak gereksiz olmakla beraber, öğretmen, sağlık personeli, toplum hizmeti görenlere aşılanma önerilmektedir. Aşılar satın alınırken soğuk zincirle taşınmış olunduğuna dikkat edilmeli. Yumurta alerjisi olan, ateşi 38 dereceden yüksek olan, gebeliği 3 ayı geçmemiş olanlara yapılmamalıdır" dedi.

VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRACAK ÖNLEMLER

* Sağlıklı ve dengeli beslenmeli.
* Vücudun savunma sistemini güçlendirici A, C vitamini gibi antioksidan vitaminleri içeren yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, havuç yanı sıra portakal, limon, greyfurt gibi meyveler tüketmeli.
* Bağışıklık sistemini güçlendirici yüksek oranda E vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru baklagiller yeterince tüketilmeli.
* Vücut zindeliğini arttırıcı gebelik ayına uygun spor aktiviteleri yapılmalı.
* Vücut direncini yüksek oranda düşüren stresten uzak kalmalı.
* Gribe ya yakalanırsam stresi gribe direkt davetiye çıkarmaktadır, bu nedenle stresten uzak durulmalı.
* Vücut ısısı muhafazasına dikkat edilmelidir.

MİKROPLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Ellerinizi yıkayın. Bulaşmada en önemli organ ellerdir. Eller en az 15 sn. sabun ve sıcak su ile yıkanmalı.

Yemeğe başlamadan önce, tuvaletten sonra, dışarıdan eve girince, hayvanlarla temastan sonra mutlaka eller yıkanmalı.

Öksürürken ağzınızı ve burnunuzu mutlaka mendille kapayın, kapamayanları uyarın.
Yakın temastan kaçının.

Ateş veya bulaşıcı bir hastalığın belirtileri varsa evde kalın, istirahat edin. Beslenmenize dikkat edin.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top