Kişisel gelişim ve sağlıklı iletişim konusunda dünya çapında eğitimler veren MC Akademi Beden Dili İletişim Uzmanı Riccon İlhan Doğan, konu ile ilgili görüşlerini aktarıyor.
Beden dili kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Tüm davranışlarımız kişiliğimizle bağlantılıdır ve herkes farklı şekillerde tepkisini göstermektedir. Ortak özelliklerimiz olan hareketlerimiz, kiminde biraz daha belirginken, kiminde de kendini belli edememektedir.
Nefes almadaki sıklıklar, göz bebeğinin büyümesi, terlemeler, nabzın hızlı atması, kızarmalar, kan basıncının yükselmesinden kaynaklanır. Onun için bedenimizi çok iyi tanımamız, olaylar karşısında nasıl tepkiler gösterdiğimizi bilmemiz gerekmektedir.
Beden Dili ve Tanımı
Beden dili; duygularımızın bilinçli ve bilinçsiz iletilmesidir. Bedenin hareketlerinin durumu ve konumu, nesneler ve çevresi ile ilişkilidir. Sözler tek başına, kişinin anlatmak istediğinin gerçek anlamını yansıtmaktadır. Ancak insan tanımada beden dilini okumak, bize kişinin anlatmak istedikleri konusunda daha fazla bilgi vermektedir. Biz kelimelerin arkasından gittiğimiz için beden dilini izlemekte sıkıntı çekiyoruz. Bu yüzden gerekirse, bazen sözlere kulağımızı tıkamamız gerekebilir. Herkesin kişiliği farklı olduğu için; okuduğumuz her beden dili bize farklı bir keşfin kapılarını açacaktır.
Beden Dili ile Kavramak
Kişiler zor durumda kaldığında öğrenilmiş davranış olarak yalan söyleyebilir, aldatma ve rol yapma eğilimi içine girer. Günümüzde mimikleri analiz ederek kişinin yalan söyleyip söylemediği veya davranışlarının ne anlama geldiğini anlayabiliyoruz.
Kadınlar, erkeklere göre mimik okumada daha beceriklidir. Kadınlar iletişime daha önem verirken belli bir yerden sonra mimiklerde gerçekliği koruyamıyorlar. Korku, üzüntü, mutluluk, sürpriz ve öfke konusunda da sezgileri daha güçlü olabiliyor..
Bakışlarımız Kişiliğimiz Hakkında İpuçları Veriyor
Bir tartışma sırasında karşınızdaki kişinin samimiyetini ölçebiliyor musunuz? Birinin gülümsemesi gerçek mi yoksa sahte mi anlayabiliyor musunuz? Ya da birinin gergin bir ortamdaki bakışları kişiliğini mi yoksa tepkisini mi yansıtıyor?
Gözbebeklerimiz heyecan anında yüz kaslarımız ile farklı kombinasyonlara girerek duygularımız yansıtmaktadır.
- Mutluluk
- Üzüntü
- Öfke
- Şaşkınlık
- Nefret
- Korku
Sözsüz Sinyalleri Dikkate Alın
İletişim becerisi, hem özel hem profesyonel hayatta bize hep yardımcı olmaktadır. İş hayatında sözlü iletişim önemli bir yer tutar ancak sözsüz iletişim çok daha önemlidir. Beden dili iletişiminde başarılı bir kişi, karşısındakinin söylemek istemeyip saklı tuttuğu şeyleri de anlayabilir. Bu da kişilere iletişimde büyük avantajlar sağlayabilir.
Beden Dili İletişiminizi Geliştirmek İçin...
- İnsanlarla göz teması kurabilir (jestler, mimikler, duruş şekilleri ve ses tonu) bunları okumaya çalışırken kişinin ne anlattığına değil nasıl anlattığına bakılmalıdır.
- Birinin beden dili, sözleri ile eşleşmiyorsa; bir uyum içinde değilse o kişiye mutlaka dikkat etmek gerekir. Birinin çatık kaşları ile çok mutlu olduğunu söylemesi, işlerinin çok iyi gittiğini belirtmesi pek inandırıcı olmayacaktır.
- Ses tonu da iletişim de önemli bir yer tutar. Ses tonunun yoğunluğu ne kadar alakadar olduğunu gösterir. Birinin derinden konuşması ne kadar samimiyetse coşkun bir ses tonu da aynı şeyi ifade eder.
- Beden dili sinyallerinde sadece bir bölgeye bakmak yanlış olur. Vücuttaki tüm sinyallere bakmak ve bunları da bir süreç içinde izlemek gerekir.
Davranışlarınızı ve İletişiminiz Gözden Geçirin
Davranışlarınız sizin kartvizitinizdir. Biriyle ilk karşılaşmanızda ilk notunuzu alacağınız yönünüzdür. Sadece fiziksel değil zihinsel davranışlar da iletişiminizi kuvvetlendirmede oldukça önemli bir rol almaktadır. Etkileyici bir davranış biçimine sahip olmanız, karşınızdakinin sizin için olumlu düşünmesine sebep olacaktır.
Göz teması, dinç ve enerjik hareketler, dik ve güvenilir duruş davranışlarınızı belirlerken görüntünüz, bakımlı el ve tırnaklar, düzgün saçlar, kılık kıyafet karşınızdaki insan üzerinde olumlu etki yaratmanıza sebep olacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder