Twitter Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bugünlerin en etkili sosyal medya aracı olan Twitter hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken ayrıntıları bir araya getirdik. Öncelikle, kontrollü ve doğru kullanıldığında güçlü bir iletişim aracı haline gelen Twitter hakkında temel noktaları gözden geçirmekte fayda var.

* Twitter, bir cümlede yani 140 karakterde görüş ifade edebilmek için iyi bir araç. Lafı hiç uzatmadan hızlı ve net biçimde duygu ve düşünce paylaşma aracı olarak da adlandırılabilir.

*Sosyal medya, bireylerin ürettiği içerikten oluşuyor. Dolayısıyla yazılacak iletilerin insan sıcaklığında olması gerekiyor. Yukarıdan bakan, propaganda havasında olan mesajlar kesinlikle ilgi çekmiyor.

* Sosyal medya, herkese açık bir iletişim ortamı. En aykırı görüşlerin bu mecrada paylaşılabileceği unutulmamalı ve kesinlikle tahrik olmamalı.

* Sosyal medyada paylaşılan bilgiler, hızlı yayılma potansiyeline sahip. Bu nedenle, paylaşılan bir bilginin çok kısa bir sürede binlerce hatta milyonlarca kişiye ulaşması mümkün.

* Twitter’da yazılan bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesi söz konusu değil. Bir kullanıcının paylaştığı bilginin güvenilir olup olmadığı takip edilen o kullanıcıyla aranızdaki güven ilişkisine bağlı.

* Türkiye’de 11 milyon Twitter kullanıcısı var. Yaklaşık 2 milyon kişi her gün tweet atıyor ve en az 6 milyon kullanıcı da her gün Twitter’da takip ettiği kişilerin yazdıklarını okuyor.

* TT Listesi olarak da bilinen Twitter Gündemi’ne giren bir konu ya da Twitter’daki yaygın adıyla ‘hashtag’ yani etiket, çok kısa bir süre içerisinde en az 5 milyon kişinin dikkatini çekiyor.

* Twitter etiketlerinin etkisini bilen provokatör ya da art niyetli kullanıcılar sürekli işbaşında ve her fırsatı değerlendirerek kitlelerin kafasını karıştırmayı görev biliyor. Sosyal medyanın görmezden gelinerek terk edilmesi, hayata sosyal medya penceresinden bakmayı tercih edenleri provokatörlere teslim etmek anlamına geliyor.

* Bir kullanıcı bir tweet attığında hiç kimsenin dikkatini çekmeyebilir. Kendisi gibi düşünen başka kullanıcılarla birlikte aynı görüş paylaşıldığında belki kanunları da, dünyayı da değiştirmek mümkün olmaz ama ortak düşünceyi duyurmak mümkün olur.

TT listesi nasıl belirleniyor?

Twitter’da en çok konuşulan 10 başlık TT Listesi olarak adlandırılıyor. Trending Topic, yani herkesin yöneldiği ve aniden konuşmaya başladığı konuların otomatik bir algoritma ile belirlendiği bu liste her dakika değişebiliyor. Türkiye’de günde yaklaşık 100 konu ya da etiket bu listeye giriyor. Kimisi 1 dakika kimisi ise 24 saatten uzun süre bu listede yer tutuyor. Bir konunun ya da ‘hashtag’ yani etiketin kısa zamanda TT Listesi’ne girebilmesi için o konunun aniden ve çok sayıda kullanıcı tarafından konuşulması gerekiyor. Konunun listede uzun süre kalabilmesi ise bu konuyla ilgili tweet atılmasına ve etkileşimlerin sürmesine bağlı.

Çok fazla kişinin konuştuğu konuların çok geç listeye girmesi ve kısa sürede listeden düşmesinin temel nedeni olarak da bahsedilen konunun uzun süredir Twitter’da konuşuluyor olması görülüyor. Günler öncesinden kullanılmaya başlayan bir etiket, Twitter algoritması tarafından her gün konuşulan olağan bir başlık olarak değerlendiriliyor ve ne kadar çok kişi tarafından kullanılıyor olsa da TT Listesi’nde kalıcı bir etkiye sahip olamıyor.

Listeye kısa sürede girebilmek için konunun yeni gündeme gelmesi ve asansör gibi aniden yükselmesi yani çok sayıda kişi tarafından birden konuşulması gerekiyor. Bir kişinin çok sayıda tweet atması değil, o konuda birçok kullanıcının tweet atması TT Listesi için belirleyici oluyor. RT etmek ya da ‘Retweet’ yapmak da etkileşim sayılıyor. Ancak çok sık ‘Retweet’ yapılması takipçiler için rahatsız edici olabileceği için ‘Favorilere ekle’ seçeneğinin etkileşim sayıldığını dikkate almak gerekiyor.  

Favorilere eklemek de önemli

Bir konunun TT Listesi’ne girmesi için peş peşe tweet atmak yerine ortalama 5 dakikada bir özgün düşünce içeren tweet paylaşmak, diğer zaman diliminde de takip edilen kişilerin tweetlerini tıklamak, bazılarını retweet yapmak veya favorilere eklemek tavsiye ediliyor. Okunan tweet eğer fotoğraf içeriyorsa o fotoğrafı açmak ya da link paylaşılmış ise linki tıklamak da etkileşim sayılıyor ve Twitter tarafından değerli bir etkileşim olarak algılanıyor.

Aynı ‘hashtag’in bir tweet içerisinde birden fazla kullanılması hiçbir fayda sağlamıyor ancak takipçilerin dikkatini çekmek için zaman zaman bu yönteme başvurulduğu görülüyor.

 Güvenliği göz ardı etmemeli

Tüm internet ortamı gibi Twitter’ın da açık bir istihbarat kaynağı olduğu unutulmamalı. Doğruluğu kesin olmayan bilgiler paylaşılmamalı. Üçüncü şahıslara cevap hakkı gerektirecek durumlardan kaçınılmalı.

    Twitter’da IP numaraları gizli tutuluyor olsa da takip edilenler, takipçiler ya da iletiler üzerinden gerçek kullanıcının tespit edilebileceği unutulmamalı. Silinen iletilerin daha önce başkaları tarafından kayıt altına alınmış olabileceği göz ardı edilmemeli.

    Güvenlik endişesi söz konusu olduğunda Ayarlar > Hesap sayfasından ‘Tweetlerimi korumaya al’ seçeneği tercih edilmeli. Korumalı hesaplardan atılan tweetlerin TT Listesi’ne girmek için fayda sağlamadığı yani Twitter Gündemi’ne etkisi olmadığı bilinmeli.

    Takipçi kazanma uygulaması gibi sahte uygulamalardan şüphe edildiğinde Ayarlar > Uygulamalar sayfasından kontrol edilebileceği ve gerektiğinde verilen iznin iptal edilebileceği unutulmamalı.

    Önemli kişi ya da kurumlar adına açılmış sahte hesapları takibe almamalı, emin olunmadığı durumlarda o hesaptan paylaşılan bilgilerin üslup ve içeriği dikkate alınmalı.

Twitter işaretleri

Birisine cevap verilmek istendiğinde o kişinin hesabı tweet içerisinde @kullanici_adi şeklinde eklenir.

Eğer @ işareti en başta ise yazılan iletiyi sadece o kullanıcı ya da o kullanıcıyı takip eden takipçiler görebilir. Yazılan iletinin tüm takipçiler tarafından da görünmesi istendiğinde @ işareti iletinin herhangi bir yerinde bulunmalı. Mention olarak adlandırılan bu iletiler ‘Bahsedilenler’ sayfasından okunabilir.

# işareti bir konu belirtmek amacıyla kullanılır. ‘Hashtag’ ya da etiket olarak da anılan konu başlığı içerisine Türkçeye özel karakterler kullanılabilir ancak noktalama işaretleri kullanılamaz. Boşluk ya da noktalama işareti kullanıldığında işaretten sonrası ayrı bir kelime olarak algılanır. Etiketlerin cümle içinde kullanılabilecek nitelikte seçilmesi tweet yazmak isteyenler için yol gösterici olur.

SAYILAR, LİMİTLER, TEKNİK BİLGİLER

 * Yeni açılan bir hesap, profil fotoğrafı yükleninceye kadar farklı renklerde yumurta resmiyle temsil ediliyor. ‘Yumurta kafa’ olarak adlandırılan hesaplardan yazılan ‘tweet’ler ‘sahte’ gözüyle bakılıyor ve dikkate alınmıyor.

* Bir tweet en fazla 140 karakterden oluşabiliyor. Resim paylaşıldığında 20 karakter sayılıyor. Uzunluğu ne olursa olsun linkler t.co ile başlayan şekilde otomatik olarak kısaltılıyor ve 20 karakter sayılıyor.

* Bir kullanıcı günde en fazla 1.000 tweet atabilir. Peş peşe çok fazla tweet atılması söz konusu olduğunda yarım saat ya da daha uzun süre tweet atmak engellenebiliyor. Çok tweet atan kullanıcılar spam olarak algılanıyor ve itibar edilmiyor.

*Retweetlemek yani RT yapmak da tweet sayılıyor ve günlük limitin kullanılmasına sebep oluyor.

* Retweet yapmak aynı görüşün paylaşıldığı anlamına gelmemekle birlikte yaygın olarak bu şekilde algılanabiliyor.

* Bir kişinin takibe alınması, o kişinin beğenildiği ya da görüşlerinin benimsendiği anlamına gelmiyor.

*Yarısı akşam 7’den sonra olmak üzere Türkiye’de günde ortalama 8 milyon tweet atılıyor.

* Bir kullanıcı kendisini takip edenlere DM yani direkt mesaj gönderebilir. Eğer iki kişi arasındaki mesajların herkes tarafından görünmesi istenmiyorsa iki hesap da birbirini takip etmeli.

*Bir kullanıcı günde en fazla 250 adet DM gönderebilir.

*Bir kullanıcı günde en fazla 1.000 kişiyi takibe alabilir. Çok hızlı takip yapılması durumunda bir süre takip yapmak engellenebilir.

 *2 binden fazla takipçisi olmayan kullanıcıların toplam 2 binden fazla hesabı takip etmesine izin verilmiyor.

* Çok fazla takipçiye sahip olmak Twitter algoritmasında öneme sahip değil. Eğer takipçileri harekete geçirmek söz konusu ise önemli sayılabilir. Önemli olan, konuyla ilgili özgün içerik üretmek.

* Takipçi sayısını artırmak için sahtekâr takipçi kazanma uygulamalarının tuzağına düşmemeli. Takipçi bulmaya değil, düşünce paylaşmaya odaklanmalı.

* Bir kullanıcının attığı son 3 bin 200 tweet’e ulaşmak mümkün. Daha öncesi görüntülenemiyor. Nisan ayında bu sayının 800’e düşürüleceği ifade ediliyor.

* Twitter’ı web üzerinden ya da iPhone, iPad, Android, BlackBerry veya Nokia gibi cihazlarda bulunan resmi Twitter uygulaması ile kullanmalı. Birden fazla hesabı yönetmeyi kolaylaştıran uygulamaların TT Listesi belirlenirken göz ardı edildiği bilinmeli.

* Twitter hesabı açılırken Türkçeye özel karakterler kullanılamadığı için hoşnut olunmayan anlamsız bir ‘Kullanıcı Adı’ alınması söz konusu olabilir. ‘Kullanıcı Adı’ istenildiği zaman Ayarlar > Hesap sayfasından değiştirilebiliyor.

TWİTTER'DA 5 ALTIN KURAL

Mutlaka profil fotoğrafı kullanın,

Çok sık tweet atmayın,

Çok retweet yapmayın,

Okuyamayacağınız kadar kişiyi takip etmeyin,

Tahrik edici kullanıcıları dikkate almayın..

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top