Malzemeler:
3 adet yufka Yarım çay bardağı sıvı yağ Yarım çay bardağı su
İçi için;3 adet patates 1 adet soğan Tuz, pul biber, nane, karabiber
Üzeri için;1 adet yumurta sarısı 1 yemek kaşığı yoğurt 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
Hazırlanışı: Patatesler bir tencereye alınıp birazda tuz eklenerek haşlanır. Haşlandıktan sonra minik minik doğranır yada rendelenir. Soğanda rendelenerek bir tavada pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine baharatlar ilave edilir. Son olarak da patatesler eklenerek iyice karıştırılır ve altı kapatılarak soğumaya bırakılır. İsteyen maydanozda ekleyebilir. Yufkaları ıslamak için sıvı yağ ve su bir kaseye alınarak karıştırılır. Bir adet yufka düz bir zemine serilir ve üzerine sıvı yağ, su karışımı sürülür. Karşılıklı iki kenarından tutularak ortasına kadar büzülür. Ardından diğer kenarlarından da tutulur ve yine ortasına kadar büzülür. Çiçeğe benzer bir desen elde edilir. Bir kanadı üzerine doğru kapatılır ve üzerine hazırlanan harçtan bolca koyulur. Karşısındaki kanat da harcın üzerine kapatılır. Ardından diğer kanatlarda sıra ile kapatılır. Hazırlanan börek tezgahın uç kısmına doğru çekilerek açık içine alınır ve ters çevrilir (şeklinin bozulmaması için) Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine yerleştirilir. Kalan diğer yufkalarda aynı şekilde yapılır. Yufka sayısını ve iç malzemesini istediğiniz gibi artırabilirsiniz. Kıymalı ve peynirli harç ile de yapılabilir. Son olarak yumurta sarısı, sıvı yağ ve yoğurt karıştırılarak üzerine sürülür. Çok fazla sürmeyin çünkü oluşan deseni kapanmasın. 180 derecede ısıtılan fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Fırından alınınca üzerine el ile biraz su serpilerek temiz bir bezle üzeri kapatılıp dinlendirilir. Afiyet olsun... Annem bu böreği televizyonda izlemiş mayalı hamur ile yapılan bir börek, ismi Jelka böreği, ben hazır yufka ile şekil olarak benzerini yaptım.
0 yorum:
Yorum Gönder