Gebe kadının beslenmesindeki amaç, annenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin öğeleri yedeğini dengede tutmak, bebeğin normal büyümesini ve salgılanan sütün gerektirdiği enerji ve besin öğelerini tam olarak karşılamaktır.
Gebe Gerektirdiği Enerji ve Besin Öğeleri:
Gebelik öncesinde normal ağırlıkta olan bir anne adayının gebeliği süresince ayda ortalama 1 kg ağırlık kazanması istenir. Genellikle ilk 3 aylık dönemde ağırlık kazanımı çok azdır, zamanla artış gösterir. Toplam 9-12 kg ağırlık kazanımı gereklidir. Anne adayının, normal enerji gereksinimine ek olarak ilk 3 ayda günde 150 kkalori, 4-9 ay arasında ise günde 300 kkalori daha ek olarak alınmalı, normal vücut ağırlığına ayda ek olarak 1-1,5 kg eklenmesi önerilir. Gebelik başlangıcında normal ağırlığından şişman olan anne adayının fazla ağırlık almasına gerek yoktur.
Yemekler genellikle 3 öğünde tüketilir. Gebeliğin ilk döneminde öğün sayısı arttırılarak öğündeki yemek miktarı azaltılabilir.
Öneriler:
Etler haşlama veya ızgara olarak tüketilmeli, süt ve türevleri yağsız, kaymaksız, diet ( light) olarak tercih edilmelidir. Sebze ve meyveler en doğal şekliyle olmalı ve meyveler mümkünse kabuklu olarak tercih edilmelidir. Kuru baklagillerin tüketimi de hafta da 2-3 defa tavsiye edilir.
GEBELİKTE GÜNLÜK BESLENME PROGRAMINA BİR ÖRNEK:
KAHVALTI:
1 Su bardağı süt (az şekerli, kalsiyumdan zenginleştirilmiş)
1 yumurta veya 1 kibrit kutu kadar beyaz peynir
2 dilim ekmek
1 yemek kaşığı kadar pekmez, bal veya reçel
1 adet meyve
ARA ÖĞÜN:
1 Porsiyon meyve
ÖĞLE:
60-90 gram etli yemek ( bu 3 köfte şeklinde ve ya sebzeli olarak pişirilebilir.)
Veya kuru baklagiller yemeği
1 porsiyon pilav veya makarna
1 küçük kase yoğurt
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
ARA ÖĞÜN:
1 bardak süt veya sütlü kek veya sütlü muhallebi
1 porsiyon meyve
AKŞAM:
1 kase çorba
60 gr et veya sebze yemeği
Mevsim salata
1 dilim ekmek
1 porsiyon meyve
YATARKEN;
1 bardak süt veya 1 küçük kase yoğurt
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder