Sosyal yaşamınızı zora sokacak cinsel aktivite sıklığı içindeyseniz altında yatan nedenleri sorgulamalısınız.
Haz alıyorsanız, cinsel istek duymayı mutlaka bir sorun gibi algılamayın. Çünkü zaten cinsel isteğin ne kadar "aşırı" olduğunu tartan bir ölçüm cihazı yok.
Ancak sosyal yaşamı zora sokacak kadar cinsel istek duymak ve cinsel ilişki yaşamak, bazı fizyolojik ya da psikolojik rahatsızlıkların belirtisi olabiliyor. Bu konuda merak edilenleri Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cem İncesu anlatıyor…
Nemfomani nedir?
Bir kişinin aşırı cinsel istek duyması ve bu aşırı isteği günlük hayatına yansıtması anlamına gelir. Halk arasında, neredeyse önüne gelen herkesle cinsel ilişki yaşamayı istemek gibi algılanıyor. Ancak böyle tanımlanmış bir psikiyatrik hastalık ya da bir cinsel işlev bozukluğu yoktur. Aşırı cinsel isteği olan kadınlar ya da erkekler vardır ve bu da bazen özel yaşamlarında sorunlara neden olabilir.
Kadınlar neden aşırı cinsel istek duyar?
Aşırı cinsel isteğin net olarak tanımlanmış objektif bir ölçütü yoktur. Bir kadının cinsel isteğinin fazla olmasının, hayatını olumsuz etkilemediği sürece çok da büyük bir zararı yoktur. Bazen kadınlarda ya da erkeklerde ciddi sorunlara yol açabilecek cinsel aktivite sıklığı görülebiliyor. Bunun psikiyatrik nedenleri olabilir. Örneğin duygu durum bozukluğunda (mani), epilepsi (sara) hastalıklarında, uyuşturucu kullanımında, beyin tümörlerinde ve hastalıklarında, ağır kişilik bozukluklarında aşırı cinsel istek ve cinsel aktivite, bunun doğrultusunda sosyal yaşamda sorunlar görülebiliyor.
Kadınlarda aşırı cinsel isteğin sebebi nedir?
Beyin tümörleri, epilepsi gibi hastalıklar ve uyuşturucu madde kullanımında aşırı cinsel istek olabiliyor. Bu durumda temel hastalığın tedavisine yöneliyoruz. Cinsel istek beyinde yaşanan ve tamamen beynin ürettiği bir şeydir. Vulvadaki bir durumdan ya da vücudun herhangi başka bir yerinden kaynaklanmaz.
Aşırı cinsel istek duymak ne zaman sorun olarak görülmeli?
Aşırı cinsel istek duyan, bundan haz alan bir insanın "mutlaka bu bir sorundur" deyip doktora koşmasına gerek yoktur, bu son derece doğal bir şeydir. Kimi insan için ayda bir-iki kez cinsel ilişki yeterliyken, kimi insan için günde iki-üç kez ilişki yeterlidir. Aşırılık konusunda kesin bir norm yoktur. Her gün cinselliği istemek, aşırı cinsel istek anlamına gelmez. Tek sıkıntı, kişinin kendisinin ya da partnerinin bu durumdan rahatsız olmasıdır.
Toplumsal kurallara karşı çıkma isteği nemfomaniye neden olur mu?
Bunu söylemek zor; ancak "border line" denilen bazı kişilik bozukluklarında, ağır histrionik kişilik bozukluğunda, antisosyal kişilik bozukluğunda, topluma karşı çıkmak adına değil ama kişiliğin bir parçası olarak, öfke gibi nedenlerle aşırı cinsel aktivite içine girilebiliyor.
Özellikle erkeklerde cinsel isteğin aşırı olması, çok aktivite içinde olmak, çok kadınla birlikte olmak; başarının, iyi bir erkek olmanın ölçütüymüş gibi toplumsal olarak ödüllendirilen bir öğe gibi görülüyor. Bu da erkekleri cinselliklerini sergileme konusunda daha çok motive edebiliyor. Ancak böyle etkenler nedeniyle insan bir anda aşırı cinsel istek duymaz ve çılgınca bir cinsel aktivite içine girmez.
Kadınlarda aşırı cinsel istek tedavi edilmesi gereken bir durum mu?
Çoğunlukla değil. Kadının cinsel isteği var ve bundan haz alıyorsa, böyle tanımlanmış bir cinsel işlev bozukluğu ve tedavi olmadığını hatırlatmak gerekiyor. Ancak çok aşırı cinsel istek ve bunun cinsel aktiviteye dönüşmesi, bu nedenle kişinin hayatında güçlüklere yol açıyorsa; toplumsal sorunlar yaşaması, kişinin bundan rahatsızlık duyması nedeniyle tedavi için doktora başvurabiliyorlar.
Bu durumda aşırı cinsel isteğe neden olan fiziksel ya da psiklolojik bir hastalık olup olmadığına bakıyoruz; varsa tedavisini gerçekleştiriyoruz. Madde kullanımı varsa, alışkanlığın bırakılması gerekiyor. Bunun dışında cinsel terapi ve danışmanlık ile kişinin cinsel yaşamında bir dizi düzeneleme yaparak, düzenli ilişkilerin desteklenmesi ile bu sorunun aşılmasını sağlıyoruz.
0 yorum:
Yorum Gönder