Doğumdan sonra annenin vücudunda ne gibi değişiklikler olur? Doğum sonrası kanama nasıl azaltılır? Dikişlerin bakımında annenin yapabilecekleri nelerdir? Hepsi burada...
Doğum sonrası kadın sağlığı
Bir çok kadın doğum sonrasını artık rahatlayacağı bir dönem olarak düşünür. Gebelik sona ermiş, heyecanla beklenen doğum olmuş ve hayatınıza bir küçük insan daha katılmıştır. Bu küçük insan annenin hayatının odak noktası oluverir. Anne - baba ve bebeğin birbirini tanıması, anlaması ve birlikte yaşamaya alışmaları anneye diğer günlük faaliyetlerinin yanısıra bir sürü yeni sorumluluklar getirir. Ve bu süreçte anneler çoğunlukla kendilerini unuturlar.
Oysa, en az bebek kadar onu dünyaya getiren annenin sağlığı da önemlidir. Annenin sağlığı, üzerine titrediği bebeğinin sağlığını ve mutluluğunu doğrudan etkiler.
Her annenin doğum yaptıktan sonra bebeğini kontrol ettirdiği gibi, kendisini de sağlığı açısından kontrol ettirmesi gerekir. Doğumdan sonraki iki ay içinde lohusanın doğum sonu kontrolü yapılmalıdır. Kontrol için 3 aydan uzun bir süre geçirilmemelidir.
Doğumdan sonra anne vücudunda meydana gelen değişiklikler
Doğumdan sonra gebelikte büyümüş olan rahim yavaş yavaş küçülmeye başlar. Bu amaçla da sık sık kasılır. Annenin kırkı çıktığında rahim tümüyle eski haline dönmüş olacaktır. Bebeği emzirmek bu sürecin hızlanmasına yardım eder. Kasılmalar fazla olabilir ve rahatsız edebilir, ama birkaç gün içinde azalacaktır. Doğum sonrası ilk günlerde kanlı, miktarı fazla bir adet kanaması gibi, sonra pembe, daha sonra kahverengimsi bir akıntı olur. Birkaç hafta sonra rengi beyaza döner. Bu dönemde, anne hijıenik bağını 6 saatten kısa sürelerle değiştirmelidir. Eğer kanama anormal ölçüde fazlalaşırsa, annenin ateşi çıkarsa ya da akıntı kötü kokuyorsa doktora başvurulmalıdır.
Doğumdan sonraki ilk bir ayda "kırk sonu" da denilen, adet kanamasına benzer bir kanama olabilir. Bu kanama adetlerin başladığını göstermez. Bebek yalnız anne sütü ile besleniyorsa genellikle ilk 6 ayda adetlerin başlaması ve düzenli olması beklenmez. Anne telaşlanmamalıdır, zamanla adetleri düzene girecektir.18 aya kadar adet görülmediği de olabilir.
Doğum sonu kanama nasıl azaltılabilir?
Rahim gebelikte içinde bebek bulundurduğu için normal ölçülerden çok daha fazla büyür. Doğum sonrası olan kanamanın azaltılması için, anne eliyle karından aşağıya doğru rahimi sıkıştırarak karnına masaj yapabilir. Masajlarda ağrı hissedilmez ve hiçbir zararı da yoktur.
Epizıotomi dikişlerinin bakımında annenin yapabilecekleri nelerdir?
Dikişler için en iyi bakım temizliktir. Anne, tuvalette taharetlenirken her zaman önden arkaya doğru temizlenmelidir. Taharetlenmede eczaneden alınabilecek özel olarak hazırlanmış ilaçlı sular (karışımlar) kullanılabilir.
Dikişler 7-10 gün sonra artık acımayacak, iyleşecektir. Fazla ayakta durmak, yatarak dinlenmemek dikişlerin iyileşmesini geciktirir. Ağrıya neden olur. Dikiş yerlerinde kızarıklık, akıntı ve şişme varsa iltahaplanmış olabilir. Bu durumda, anne doktora başvurmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder