Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Emzirme Haftası’nda, Lansinoh, dünyada kadınlarının emzirmeye bakış açısı konulu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. 4 ayrı ülkede yapılan araştırmanın verilerine göre kadınların ortak kanısı emzirmek bebekler için en iyi beslenme şekli.

Lansinoh, İngiltere, ABD, Almanya ve Türkiye’de, her ülkede 1.000’in üzerinde annenin katılımıyla düzenlediği Lansinoh 2012 Emzirme Anketi ile annelerin görüşlerini karşılaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Dünya Emzirme Haftası’nda, araştırma sonuçlarını açıklayan Lansinoh, ülkeler arası ilginç istatistikleri gözler önüne serdi.

Araştırmaya katılan ülkeler bazında bebeklerin en iyi beslenme şeklinin emzirme olduğunu savunan annelerin oranı bir hayli yüksek. Alman anneler, %93 ile bu konuda en istekli grubu oluştururken ABD’de annelerin sadece %79’u emzirmenin en iyi seçenek olduğunu ifade ediyor.

Tüm ülkelerde annelerin bebeklerini emzirmelerindeki en önemli sebep bebeğin sağlığına olan faydası olarak ortaya çıkıyor. Türk anneler emzirmenin bebek sağlığına faydaları konusunda en duyarlı grubu teşkil ediyor ve emzirmeyi seçen annelerin %93’ü sebep olarak bunu belirtiyor. Bu oran annelerin sadece %50’sinin bebeklerine mümkün olan en sağlıklı başlangıcı sunmak için emzirmeyi seçtiği ABD’dekinin neredeyse iki katı olarak gerçekleşiyor.

Annelerin büyük çoğunluğu emzirmenin en iyi seçenek olduğunu düşünürken, bebeğin ne kadar süreyle emzirilmesi gerektiği konusu ülkeler arası büyük farklılıklar gösteriyor. Çoğu ülkenin sağlık kurumları ve hükümetleri emzirmenin sadece ilk 6 ay gerekli olduğunu savunuyor. Almanya ve İngiltere’deki annelerin çoğunluğu bebeklerin 3-6 aya kadar emzirilmesi gerektiği konusunda hemfikirken, ABD’deki annelerin çoğu bebek 6-9 aylık olana kadar emzirmenin doğru olduğunu düşünüyor. Türkiye’deki anneler ise bu konuda sürenin en uzun tutulmasının gerektiğini savunan ülke olarak ayrışıyor. Bebeklerin 18 aydan daha uzun emzirilmesi gerektiğini düşünenlerin oranı Türkiye’de %41 iken, ABD’de yalnızca %9, İngiltere’de %5 ve Almanya’da %4 olarak gerçekleşiyor.

Türk ve Alman anneler yeterince uzun süre emzirememeyi en büyük korkuları olarak belirterek bu konuda en kaygılı iki grubu oluşturduklarını gösteriyor.
Yakın zamanda birçok ünlü annenin toplum içerisinde bebeklerini emzirirken görüntülendiği ABD’de 10 anneden 4’ünün en büyük endişesinin toplum içerisinde emzirmek olması şaşırtıcı bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Amerikalı anneler bu konuda o kadar endişeli ki her 10 anneden 3’ü toplum içerisinde bebeklerini emziren kadınların ilgi çekmeye çalıştıklarını ya da bunun utanç verici ve yanlış olduğunu düşündüklerini belirtiyor. Fakat ünlü annelerin topluluk içerisinde bebeklerini emzirirken görüntülenmediği Türkiye’de annelerin %63’ü böyle bir olayın Türkiye’deki emzirme oranlarını etkileyeceğini ve kendilerini cesaretlendireceğini belirterek, diğer ülkelerden bu konuda ayrışıyor.

Birçok annenin cevabını en çok merak ettiği soruysa nasıl olup da ünlülerin doğumdan sadece birkaç gün sonra doğumdan önce giydikleri kıyafetlere sığmayı başarabildikleri! Lansinoh’un araştırmasına göre Amerikalı 10 anneden yalnızca 3’ü ünlü annelerin doğumdan sonra kilo vermelerinin kendilerini baskı altında hissettireceğini belirterek bu konuda endişe hissetme olasılığı en düşük grubu oluşturuyor. Türk anneleri ise grupta en fazla baskı hissedenler olarak yer alıyor. Neredeyse yarısı ünlülerin doğumdan sonraki zayıf fotoğraflarını gördükten sonra kilo verme baskısı hissedeceklerini söylüyor.

Annelerin 6. ayda hâlâ emzirmeye devam ettiği İsveç ve Finlandiya’da hazır mamalar sadece reçete vasıtasıyla alınabiliyorken, İngiltere, ABD ve Türkiye’deki annelerin hepsi kendi ülkelerinde de mamaların bu şekilde satılmasının emzirme oranları üzerinde pozitif bir etkisi olacağını düşünüyor. İsveç ve Finlandiya’ya coğrafi olarak en yakın ülke olan Almanya’da ise annelerin sadece %37’si bunun emzirme rakamlarını olumlu etkileyeceğini söyleyerek bu konuda farklı düşündüklerini gösteriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top