Grip, solunum yollarında yerleşen Influenza virüslerinin neden olduğu, yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlık ile seyreden; toplumda aynı anda bir çok kişiyi hastalandırıp çok sayıda ölümlere yol açan, kış mevsiminde salgınlar yapan bulaşıcı bir hastalıktır. Benzer şikâyetlerin olduğu ancak hastalığın daha hafif seyrettiği ve genellikle ayakta atlatılan nezle ve soğuk algınlığından farklı olarak grip, dünya çapında büyük salgınlara, toplu ölümlere yol açabilen ağır bir hastalıktır.
Okullar, yurtlar, kışlalar, kahvehaneler, huzur evleri gibi kalabalık ve topluca yaşanan ortamlar hastalığın yayılmasında önemli rol oynar. Özellikle ağız ve burun akıntılarının bulaştığı ellerin temizlenmesi, öksürüp aksırırken ağız ve burunun damlacıklar çevreye sıçramayacak şekilde kapatılması hastalığın bulaşmasını azaltmaktadır.
Düzensiz yaşam, sigara, alkol alımı, soğuk maruziyeti hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Bebekler, yaşlılar, kalp hastalığı, astım, kronik bronşit, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar risk grubudur. Bu kişiler hem hastalığa daha kolay yakalanırlar hem de hastalık bunlarda daha ağır ve ölümcül seyredebilir. Yaşlı ve kronik hastalığı olanlar grip olduklarında zeminde var olan hastalığın belirtilerinde bir alevlenme ve almakta olduğu tedaviye rağmen hastalığın kontrolden çıkması sık görülen bir durumdur.
Hastalık bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağnsı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bulantı, kusma görülebilir. Bu belirtiler ortaya çıktığında öncelikle bir hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Özellikle yaşlılar, kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastaları ve vücut dircncini bozan diğer kronik hastalığı olanlar ise grip belirtileri başlar başlamaz hekime başvurmalıdırlar.
Gribal hastalık durumunda istirahat edilmesi, bol sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile solunum yolu sekresyonlarını ve irritasyonunu giderici ilaçların kullanılmasıyla yakınmaların kontrolü mümkündür. İstirahat çok önemlidir. Bu hem hastanın daha kısa zamanda iyileşmesini ve tehlikeli, ölümcül komplikasyondan korunmasını temin eder; hem de etrafına hastalığı yaymasını önler. Gripten korunmak için düzenli yaşamak, uyku ve dengeli beslenmemizi ihmal etmemek gerekmektedir.
Dr. Perihan ALKAN
0 yorum:
Yorum Gönder